Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ
- 270 g finomliszt (sima búzaliszt)
- 2 teáskanál kakaópor (holland)
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 50 g porcukor
- ¾ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- Csipetnyi só
- 65 g hideg vaj
- 1 db tojás
- 100 g folyékony méz
- 1 db tojásfehérje a kenéshez
HOZZÁVALÓK A CUKORMÁZHOZ
- 35 g tojásfehérje (kb. 1 db)
- 165 g porcukor
- ½ teáskanál kukoricakeményítő
ELKÉSZÍTÉS
- 1Kezdődjön a gyúrás! Egy tálban keverd össze a lisztet, a fűszerkeveréket, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát, a csipetnyi sót és a porcukrot.
- 2Keverd el jól ezt a száraz alapot, majd add hozzá a vajat és a tojást. Ujjaid segítségével vagy konyhai robotgépben morzsold össze az egészet, amíg morzsás állagot kapsz.
- 3Végül öntsd hozzá a mézet, és gyúrj belőle egy enyhén ragadós, sima tésztát, ami állagra a gyurmára hasonlít.
- 4Csomagold be fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 3 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára bent hagyod!
- 5Irány a sütés! Amikor a tészta már pihent, melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, és bélelj ki két tepsit sütőpapírral.
- 6Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 4-5 mm vastagra. Használj különféle kiszúrókat, és vágd ki a formákat!
- 7Helyezd át őket a tepsire. Fontos, hogy egyszerre mindig hasonló méretű formákat süss, így biztosan egyszerre sülnek meg tökéletesen!
- 8Told a forró sütőbe, és süsd kb. 8-10 percig.
- 9Kiflis trükk: mint kiveszed a tepsit, azonnal kend meg a mézeskalácsokat egy enyhén felvert tojásfehérjével. Ettől lesznek gyönyörűen fényesek.
- 10Hagyd a tepsiben kissé hűlni, majd tedd át egy rácsra, és hagyd, hogy teljesen szobahőmérsékletűre hűljenek.
- 11Díszítés jön! Amikor a sütik kihűltek, készítsd el a cukormázt: a tojásfehérjét kissé verd fel villával, majd szitáld hozzá a porcukrot és a keményítőt. Keverd addig, amíg egy sűrű, fényes mázat nem kapsz. A máznak sűrűnek kell lennie, de még éppen hogy le kell tudnia cseppenni a kanálról.
- 12Ha túl sűrű, adj hozzá egy pici citromlevet, ha túl híg, tegyél bele még egy kevés cukrot.
- 13Töltsd a máz egy részét egy nyomózsákba, vágj le egy egészen pici sarkot, és díszítsd vékony vonalakkal a mézeskalácsokat, ahogy a fantáziád diktálja.

Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!
