Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 2 db sütőtök
- 2 vöröshagyma
- friss zsálya
- 5 g őrölt kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 g hajdina
- 1 ek vörösborecet
- 50 g tahini
- 1 citrom
ELKÉSZÍTÉS
- 1Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A sütőtök húsát vagdosd be rácsmintában; tedd a tepsibe vágott felével felfelé. Sózd, borsozd, szórd rá a hagymacikkeket, locsold meg kevés olajjal, fedd le fóliával, és süsd 60 percig, míg a tök megpuhul.
- 2Vedd le a fóliát, a hagymát szedd ki egy tálba és tedd félre. A tökök húsát kanalazd ki úgy, hogy kb. 1 cm perem maradjon a héjban.
- 3Közben a hajdinát mosd át, majd enyhén sós vízben főzd puhára.
- 4Egy nagy serpenyőben hevíts kevés olajat közepesen magas lángon, dobd rá az egész zsályaleveleket, és röviden ropogósra sütve szedd ki papírtörlőre.
- 5Ugyanebben a serpenyőben adj még egy kevés olajat, tedd bele a félretett sült hagymát, a köményt és 2 gerezd zúzott fokhagymát; közepes lángon 3–4 percig párold, néha keverve.
- 6A kikapart sütőtökhúst vágd falatnyi darabokra, add a serpenyőbe a főtt hajdinával együtt, majd forrósítsd át.
- 7Keverd hozzá az ecetet, kóstold, állítsd be az ízeket (só, bors), majd húzd le a tűzről.
- 8Töltsd vissza a keveréket a sütőtök „csónakokba”, és tedd vissza a sütőbe 25–30 percre, míg a tök teljesen kész és a teteje kissé pirult.
- 9Keverd ki a tahinit a maradék 1 gerezd zúzott fokhagymával, a citromhéjjal és -lével, majd adj hozzá 2–3 ek hideg vizet, hogy önthető, selymes szószt kapj.
- 10Tálalás: locsold meg a megtöltött sütőtököket a tahini-mártással és szórd a tetejére a ropogós zsályaleveleket. Jó étvágyat!

Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!
