Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 4 szép szelet fogas filé, kb. 20 dkg egyenként, vagy 8 kisebb
- 4 szelet pármai vagy Serrano sonka
- 20 dkg nyers, tisztított garnéla vagy királyrák
- 30 dkg vegyes erdei gomba
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg vaj
- 0,5 dl olívaolaj
- 20 dkg cukkini
- Vegyes zöldek
- 5 dl csirke, vagy marha alaplé
- 2 dl tejszín
- 2 salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
HA MÁSHOGY KÉSZÍTENÉD
- Harcsa
- Tőkehal
- Érlelt, nem füstölt sonka
- Zöldségek
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A süllőfiléket tegyük 2 liter víz és 12 dkg sóból készített hideg sóoldatba, 1-2 órára, mérettől függően, majd vegyük ki és szárítsuk meg papírtörlőn.
- 2A burgonyát hámozzuk meg, főzzük meg és tejszínnel, vajjal, sóval készítsünk belőle krémesen lágy pürét.
- 3A gombákat tisztítsuk meg, de ne áztassuk!
- 4A sonka chips-szeleteket serpenyőben, kevés olajon süssük ropogósra, majd vegyük ki és szárítsuk le. A visszamaradt zsiradékot tegyük el a hal és a rák sütésére.
- 5A gombamártáshoz a gombákat szárítsuk le alaposan. Egy kevés olajon és vajon dinszteljük meg az apróra vágott salotta hagymát és egy gerezd zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a vegyes gombát és pirítsuk együtt, míg az összes levét el fővi és újra lepirul.
- 6Ekkor öntsük rá az alaplevet és forraljuk le alaposan, míg alig marad alatta egy jó dl. Ekkor adjunk hozzá 1 dl tejszínt és kevés friss kakukkfüvet, snidlinget, sózzuk, borsozzuk. Ha kellemesen sűrű lesz, a szószunk elkészült.
- 7A zöldségeket vágjuk falatnyi darabokra és forrásban lévő sós vízben két percig blansírozzuk, majd tegyük át jeges vízbe, tálaláskor forgassuk át kevés meleg vajjal.
- 8A halfilék bőrét alaposan szárítsuk le. Sózni már nem kell. Egy forró serpenyőben a sonka visszamaradt zsírjában süssük pirosra a bőrét és aztán dobjuk hozzá a rákokat és egy darabka vajat. A rákok pár perc alatt elkészülnek. Ha megsült a rák és szép piros a halak bőre, fordítsuk őket át, bőrrel felfelé és hagyjuk pihenni.
- 9Melegítsünk fel minden köretet és a szószt is gyorsan, nehogy a hal elhűljön.
- 10Tálaljuk a fogas filéket a garnélával, a sonka chip-szel és a forró köretekkel.
- 11Locsoljuk körbe a gombamártással és söpörjük be az elismeréseket! :)
Kifli tipp
A süllő két kg-nál nagyobb egyedeit hívják fogasnak. Használhatunk akár harcsát, vagy tőkehalat is. Bármilyen érlelt sonkával elkészíthető, de ne válasszunk füstöltet. Zöldségek közül használjuk azt, amit szeretünk.
![Pataky Péter](https://cdn.kifli.hu/images/meals/author/pataky_500x500px2-1625745522490.png)
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!