Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 40 dkg pecsenye kacsamáj, vagy csirkemáj
- 40 dkg csirke-, vagy kacsazúza szépen megtisztítva
- 5 dl kacsazsír
- 5 dl tej
- 2 tojás
- 10 gerezd fokhagyma
- Kevés friss snidling
- 20 dkg friss vegyes saláta
- Só
- Bors
- Friss kakukkfű
- 30 dkg panko morzsa
- 10 dkg liszt
- 30 dkg majonéz
- 5 dl olaj a sütéshez
- 0,5 dl extra szűz olívaolaj
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A zúzát tisztítsuk és mossuk meg, majd 1 liter vízzel forrázunk le 3 gerezd zúzott fokhagymát és 2-3 ág friss kakukkfüvet, amit kicsit a kés fokával előtte szintén zúzzunk meg.
- 2Ha a víz kihűlt, adjunk hozzá 5 dkg sót és ebbe a fűszerpácba áztassuk a zúzát 1 órát, majd vegyük ki.
- 3A kacsazsírt melegítsük fel és dobjuk bele a maradék fokhagymát, néhány ág kakukkfüvet és a zúzát.
- 4Alacsony hőfokon “főzzük” meg puhára a zsírban a zúzát. Ezt hívjuk konfitálásnak.
- 5A fél liter tejbe tegyünk 1 gerezd zúzott fokhagymát és 3 dkg sót, ebbe áztassuk a májat 1 órát. Így lesz tökéletes a rántott máj.
- 6Ha kész a zúza, a fokhagymákat egy villával törjük össze és keverjük a majonézbe, egy kis frissen vágott snidlinggel együtt.
- 7Panírozzuk be a bepácolt májakat és konfitált zúzákat a szokott módon és süssük meg forró zsiradékban néhány perc alatt.
- 8A salátalevelekre tegyünk pár csepp citromlevet, olívaolajat és egy csipet sót.
- 9A friss meleg falatokat tálaljuk a konfitált fokhagymás majonézzel és friss ropogós salátával
Kifli tipp
Csirke és kacsazúza illetve szív is megfelel, de ha libabelsőséget kapunk, azzal is mennyei.
Kisüthetjük olajban, zsírban, vagy tisztított vajban is.
A fokhagymás majonéz máshoz, akár zöldségekhez, vagy a karácsonyi rántott pontyhoz is tökéletes.
A konfitáltásra használt zsírt tegyük el és használjuk újra és újra.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!