4 ADAG

Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből

HOZZÁVALÓK

  • 4 szelet (kb. 1,2 kg) osso bucco
  • 250 g lencse
  • 200 g sárgarépa
  • 10 db bébirépa
  • 100 g szárzeller
  • 1 fej (kb. 150 g) hagyma
  • 2 gerezd (kb. 40 g) fokhagyma
  • 1 db (kb. 200 g) zeller
  • 1 doboz (kb. 200 g) aprított paradicsom konzerv
  • 100 ml olívaolaj
  • 1 liter alaplé vagy víz
  • 500 g kovászos kenyér vagy bagett
  • 50 g borsóhajtás vagy csíra, vagy bébisaláta levelek
  • Bors
  • 100 g vaj
  • 200-300 ml jófajta vörös- vagy fehérbor ízlés szerint
  • Friss zöldfűszerek (pl. kakukkfű, bazsalikom, rozmaring ízlés szerint)
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.

ELKÉSZÍTÉS

  • 1A húsokat sózzuk, borsozzuk, és egy nagyobb öntöttvas edényben vagy lábasban kevés olajon megpirítjuk a két oldalukat, majd kivesszük őket.
  • 2A visszamaradt zsiradékban apróra vágott hagymát és fokhagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vagy reszelt gyökérzöldségeket, és ezeket is átpirítjuk. Ekkor az alapnak kivesszük kb. az egyharmad részét. Ezt félretesszük a lencse főzéséhez.
  • 3A megmaradt alaphoz hozzáöntjük a bort és alaposan kiforraljuk az alkoholt, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és visszatesszük a húsokat. Annyi alaplével vagy vízzel öntjük fel, hogy ellepje és befedve puhára pároljuk, közben ellenőrizzük és sózzuk, borsozzuk, ha kell.
  • 4A lencsét beáztatjuk egy órára, majd hozzáadjuk a félretett hagymás-zöldséges alaphoz és felöntjük annyi alaplével és vízzel, hogy alaposan ellepje. Puhára főzzük, lassú tűzön, fedő alatt, közben kóstolgatjuk, sózzuk, ha kell. Ha szeretjük, kevés mustárt vagy pár csepp ecetet is tehetünk bele.
  • 5A bébirépákat ketté vágjuk és kevés vajon, egy kanál vízzel, egy csipet sóval és cukorral megpároljuk, míg a leve elpárolog és fényes bevonat keletkezik rajtuk.
  • 6A húsokat a megfőtt lencsével és glasszírozott répákkal tálaljuk, jól megszórjuk alaposan zöldfűszerrel és kovászos pirítóst adunk mellé.
Kifli tipp
A húst be is pácolhatjuk előző nap boros-zöldséges pácba is vagy 2 liter víz és 80 g só keverékébe egy éjszakára. A lencse mással is helyettesíthető, pl. bulgurral, gerslivel vagy babbal is.
Pataky Péter

Péter az ízes magyar klasszikusok mellett, szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is. Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!

HOZZÁVALÓK

4 szelet (kb. 1,2 kg) osso bucco

Sajnáljuk, de jelen pillanatban a(z) Osso bucco nem szerepel a kínálatunkban. De ez hamarosan megváltozik, már dolgozunk rajta.

250 g lencse

Sajnáljuk, de jelen pillanatban a(z) Lencse nem szerepel a kínálatunkban. De ez hamarosan megváltozik, már dolgozunk rajta.

200 g sárgarépa

 

10 db bébirépa

 

100 g szárzeller

 

1 fej (kb. 150 g) hagyma

 

2 gerezd (kb. 40 g) fokhagyma

 

1 db (kb. 200 g) zeller

 

1 doboz (kb. 200 g) aprított paradicsom konzerv

 

100 ml olívaolaj

 

1 liter alaplé vagy víz

 

500 g kovászos kenyér vagy bagett

 

50 g borsóhajtás vagy csíra, vagy bébisaláta levelek

 

 

Bors

 

100 g vaj

 

200-300 ml jófajta vörös- vagy fehérbor ízlés szerint

 

Friss zöldfűszerek (pl. kakukkfű, bazsalikom, rozmaring ízlés szerint)