Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 175 g kukoricadara vagy polenta
- 1 liter alaplé
- 500 g vegyes gomba
- egy gerezd fokhagyma
- 1 salottahagyma
- 200 g érlelt sajt (pl.: Parmezán, Grana Padano, Pecorino, stb.)
- Só
- Bors
- 50 g vaj
- 50 ml extra szűz olívaolaj
- Vegyes zöldfűszerek (pl.: bazsalikom, snidling, petrezselyem, rozmaring)
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1Először a polentát készítsük el.
- 2Forraljuk fel az alaplevet és adjuk hozzá habverővel állandóan kavargatva a kukoricadarát, hogy csomómentes legyen. Ezután már fakanállal folyamatosan keverve főzzük puhára, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.
- 3Ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a sajt felét finomra reszelve és dobjuk bele a vaj felét is.
- 4Egy mélyebb tepsit béleljünk ki műanyag fóliával, amit kicsit kenjünk be olajjal.
- 5Ebbe borítsuk a megfőtt puliszkát. A tepsi méretét úgy válasszuk ki, hogy körülbelül 3-4 cm mélyen legyen benne. Fedjük be, és tegyük a hűtőbe megdermedni.
- 6A gombákat, ha szükséges, törölgessük át vagy gyorsan mossuk meg, majd daraboljuk fel.
- 7Kevés olívaolaj és vaj keverékén dinszteljük meg az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a gombát és pirítsuk addig, míg minden levét elfövi, majd sózzuk, borsozzuk és pirítsuk aranyszínűre. Ekkor adjunk hozzá még egy kevés vajat.
- 8A kihűlt, megdermedt polentát szárítsuk le és egy forró tapadásmentes serpenyőben vagy grillen süssük pirosra.
- 9A gombaraguval, vékonyra szeletelt sajttal és zöldfűszerekkel tálaljuk.
Kifli tipp
A gombát soha ne mossuk bő vízben, mert olyan mint a szivacs, felszívja a vizet.
A puliszka jó előre elkészíthető, hűtőben pár napig eláll és grillezett húsokhoz vagy magában, akár juhtúróval, tejföllel, tepertővel is kiváló.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!