Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg bárány pörkölthús
- 10 dkg füstölt vagy kolozsvári szalonna
- 35 dkg nem szétfővő burgonya
- 35 dkg zöldbab vagy ceruzabab
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db vagy 20 dkg vöröshagyma
- Friss kapor
- Friss tárkony
- 2 db babérlevél
- 2 liter alaplé
- 2 dl tejföl
- 1 kanál liszt
- 1 kanál zsír
- Só
- Bors
- Fűszerpaprika
- 2 kanál fehérborecet
- Kevés kömény, ízlés szerint
- 1 kisebb tv paprika
- 1 kisebb paradicsom
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A szalonnát felcsíkozzuk és kisütjük a zsírját, majd kivesszük a pörcöt.
- 2A zsírban megdinszteljük az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát.
- 3A húst 2x2 cm-es kockákra vágjuk és nagy lángon összepirítjuk a hagymás alappal, sózzuk, borsozzuk, ha szeretjük, köménnyel és babérral ízesítjük és félpuhára pároljuk a húst.
- 4A burgonyát meghámozzuk, a zöldbabot megtisztítjuk.
- 5Ha rántást készítünk, akkor a kanál zsíron pirítsuk meg zsemleszínűre a lisztet, ha megpirult tehetünk bele egy gerezd zúzott fokhagymát és egy kanál fűszerpaprikát, de vigyázzunk, meg ne égjenek! Ha elkevertük őket, azonnal kezdjük el hideg vízzel, vagy alaplével felengedni.
- 6Ha habarást készítünk, akkor csak keverjük össze a lisztet a tejföllel csomómentesen.
- 7Ha félpuha a hús, adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a félbe vágott zöldpaprikát és az apró kockára vágott burgonyát, majd 10 perccel később a zöldbabot is. Adjuk hozzá a rántást, vagy habarást és alaposan forraljuk ki.
- 8Ízesítsük kaporral, tárkonnyal, sóval, borssal, kevés ecettel. Forrón, friss kovászos kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
Kifli tipp
A leves marhából, borjúból és sertésből is elkészíthető. Van aki sárgarépát is tesz bele. Ha szép tárkonyhoz jutunk, érdemes készíteni egy üveg tárkonyecetet. Ehhez csak tegyünk egy szép csokor tárkonyt egy üveg jófajta fehérborecetbe és hagyjuk pár napig állni.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!