Budapest területe

Szállítás

Kosár

Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből

HOZZÁVALÓK

  • 600 g harcsafilé
  • 4 db (kb. 400 g) vöröshagyma, nagyon apró kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma roppantva
  • 4 evőkanál finomra őrölt fűszerpaprika
  • 1 db (kb. 100 g) zöldpaprika
  • 1 db (kb. 100 g) érett paradicsom meghámozva vagy 100 g hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 db kisebb (kb. 1 kg-os) ponty és ha sikerül szerezni, kb. 400-700 g apró hal vegyesen (keszeg, kárász, garda stb.)
  • 1 erőspaprika vagy 3-4 db cseresznyepaprika

A TÁLALÁSHOZ

  • Erős paprika
  • Újhagyma
  • Kadarka
  • Siller

Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.

ELKÉSZÍTÉS

  • 1
    A pontyot megtisztítjuk, kifilézzük.
  • 2
    Falatnyi darabokra vágjuk, és a bőrös oldalával lefelé a húsát bőrig beirdaljuk gyufaszálnyi sűrűségben, majd besózzuk.
  • 3
    A harcsát is falatokra vágjuk, és szintén besózzuk.
  • 4
    A pontygerincet és fejet, és ha tudunk szerezni apróhalat, betesszük egy nagyobb, legalább 7 literes fazékba és felöntjük 4-5 liter vízzel. Azért ilyen sokkal, mert el fogjuk főzni több, mint a felét.
  • 5
    Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, a felaprított paprikát és paradicsomot.
  • 6
    Egy óra elteltével egy szűrőn átszűrjük, a levét alaposan kinyomkodjuk, de nem passzírozzuk!
  • 7
    Visszatesszük a leszűrt levet a tűzhelyre, felforraljuk és beletesszük a halfiléket. Ezzel egyet forr és már el is zárhatjuk, hiszen a hal 40-50 fokon is megfő.
  • 8
    Tálaláskor még egyszer ellenőrizzük a sósságát, ha kell sózzuk, és adjunk hozzá ropogós héjú kovászos kenyeret és csípős paprikát.
Kifli tipp
A halászlevet azért főzzük zubogva, hogy a hal zsírja és a lé egy selymes emulziót alkothasson a fűszerpaprika segítségével. Frissíthetjük a halászlevet, ha kevés hegyes erős paprikát és újhagymát vágunk apró kockára, majd ezzel tálaláskor megszórjuk. Ha kapunk haltejet és halikrát, azt csak a legvégén adjuk hozzá a halászléhez. Egy pohár könnyű kadarka vagy siller jól illik hozzá. Ez a recept a Bajai és a Tiszai halászlé keresztezése.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett, szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is. Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!

HOZZÁVALÓK

A TÁLALÁSHOZ