Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 1 nagyobb vagy két kisebb kürtőskalács, ha ez nincs, akkor 4 db vajas kifli
- 500 ml meleg tej
- 150 g őrölt mák
- 50 g porcukor
HOZZÁVALÓK A SODÓHOZ
- 5 db tojássárgája
- 200 ml habtejszín
- 300 ml tej
- 1 db vaníliarúd
- 3 kanál porcukor
- 1 csipet só
AMIRE MÉG SZÜKSÉGED LEHET
- Gyümölcs
- Vanília
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A kisebb darabokra tépkedett kürtőskalácsot vagy karikákra vágott kiflit leöntjük a meleg tejjel, rászórjuk a cukrozott mákot és félretesszük.
- 2A sodóhoz a tojássárgákat elkeverjük a cukorral és a vanília kikapart magjaival, közben a tejet és tejszínt felforraljuk a vaníliarúddal.
- 3A tojásokhoz öntjük a forró levet, miközben folyamatosan kavarjuk, nehogy összekapja, majd vissztesszük a tűzre, és kis lángon addig melegítjük, míg kissé elkezed sűrűsödni a sodó.
- 4Ekkor félrehúzzuk és akár azonnal melegen, akár kihűtve a kész gubára öntjük.
Kifli tipp
A megmaradt tojásfehérjéket kevés sóval és cukorral habbá is verhetjük. Ezután a sodóval leöntött kész gubára kanalazzuk egy tűzálló tálba és sütőben 15 perc alatt megsüthetjük. Ez egy téli verzió, nyáron jobb, ha mindent hidegen tálalunk. A gubához adhatunk ízlés szerint gyümölcsöket is, sőt tehetünk vaniliát a forrázó tejbe is.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!