A magyarok év végi gasztronómiai szokásai merőben különböznek a többi ország hagyományaitól. A németek szerint a hosszúra vágott savanyúkáposzta csíkjai a hosszú életet szimbolizálják, a spanyolok éjfélkor minden harangütésre egy-egy szem szőlőt kapnak be a szerencséjükhöz, a svédek pedig egy rizspudingba tesznek egy szem mandulát, és aki megtalálja, az lesz a mázlista. A japánok szerencsehozó újévi étele a kézzel hosszúra sodort hajdinatészta, a soba. A tésztafélét szürcsölve, rágás nélkül kell fogyasztani, és a hiedelem szerint az él majd a legtovább, aki a leghosszabb szálat szippantja fel. No de visszatérve szeretett hazánk ételspecialitásaihoz, hoztunk nektek jópár tematikus receptet, kattintható hozzávalókkal. Ráadásul 24.000 Ft felett ingyen kivisszük a szilveszteri dínom-dánom alapanyagait.
Kis szemek, nagy szerencse
Az ősi módszer szerint ha lencsét eszel az újév első napján, akkor szerencséd lesz egész évben, hiszen az apró szemek rengeteg pénzt szimbolizálnak. A bibliai Ézsaiás pedig egy tál lencséért adta el elsőszülöttsége jogát a történetben. Egy biztos, ha nem vagy babonás, akkor is jót fog tenni az egészségednek egy finom, tápanyagdús lencsés étel.