Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Fürdetés

Fürdetés

 

Az újszülöttek bőrét szürkés, faggyúszerű, sűrű anyag, a magzatmáz borítja, mely védelmet biztosít számukra. Az első napokban magától vagy óvatos fürdetés kapcsán válik le, ezzel elveszítenek egy fontos védelmi vonalat és közelebb kerülnek a számukra újdonságnak számító, őket körülvevő világhoz. Bőrük még vékony, sérülékeny, a bőrön keresztüli felszívódás fokozott. 

Újszülött korban (és nagyjából 5-6 hónapos korig) elégséges rövid csapvizes fürdetés heti 2-3 alkalommal. Természetes az arcocskákat, kezeit és a pelenka alatti területet naponta kell tisztítani, annyi alkalommal, ahányszor szükséges. A csapvíz önmagában használva azonban hosszú távon kiszáríthatja az újszülöttek bőrét, ez pedig irritációhoz vezethet. Ha viszont egy meghitt olajos masszázs/ átkenés előzi meg a fürdetést, akkor garantált a pihe-puha, jól hidratált bababőr.

 

 

Amellett, hogy a babaolajjal történő bőrápolással egészséges és jól hidratált marad a bőr, a masszázs nagyon jó hatást gyakorol a baba fizikai és lelki fejlődésére is és egy értékesen eltöltött közös idő. Bensőséges, harmonikus légkört teremt, ezáltal még szorosabbá válik a szülő és a baba kapcsolata. Nyugodt pihenést és kiegyensúlyozott alvást eredményez.  Élénkíti a vérkeringést és az érzékszervi fejlődést. Különböző masszázstechnikákkal csökkenthető a hasfájás, segíti az izmok erősödését. Kerüljük azokat a babaolajokat, melyek ásványi olajat, paraffin olajat és szintetikus illatanyagot tartalmaznak. Válasszunk olyat, mely kizárólag növényi olajokat tartalmaz. Az a legbiztonságosabb, ha az összetevők bio gazdálkodásból származnak, így biztosan nem terheljük gyermekünk bőrét semmilyen vegyszermaradvánnyal.

A fürdetés és a masszázs alkalmával is figyeljünk a helyiség hőmérsékletére. Ideális a 24-26 fok. A fürdővíz pedig 37 fok körüli legyen.

 

 

Később, amikor kúszik, mászik, esik-kel gyermekünk, így igazán képes összepiszkolni bőrét, szükségesség válik fürdető használata. Nagy jelentősége van a megfelelő fürdető kiválasztásának. Érdemes elkerülni, főleg 1 éves kor alatt a szappanok használatát, mivel ezek lúgos kémhatásúak, így eltolhatják a bőr normál ph-ját. Válasszunk helyette inkább olyan tisztálkodószert, amely savas kémhatású, gyengéden tisztító tenzideket (például coco glucosiede, glyceril oleat, decyl glucoside) tartalmaz és magas a növényi olaj (például mandulaolaj) tartalma.

Mindenképp kerüljük el azokat a fürdetőket, melyek SLS-t, ásványi olajokat (paraffin, vaselin) szintetikus illatanyagot és tartósítószert (parabének) tartalmaznak.

Bár a hosszú, meleg vizes pancsolás sok gyermek számára egy kedvelt napi program, bőrükre többnyire nincs jó hatással. Különösen télen gyakori, hogy száraz, vörös foltok, viszkető érzés marad utána. Helyette célszerűbb ebben az időszakban inkább egy rövid zuhanyzás.