
Karácsony a babával - Bababarát mézeskalács
Ahogy a korábbi cikkemben már említettem, kisgyermekes szülőként a szokásos karácsonyi teendők mellett bizony nem árt az ünnepi menüt is előre megtervezni, hiszen a még be nem vezetett alapanyagokat jó, ha még időben megismertetjük a hozzátáplálás szakaszába lépett babánkkal.
Sajnos ugyanis több alapanyag allergénként, vagy fulladásveszélyes összetevőként van számontartva a hozzátáplálási táblázatokban. Azzal is fontos ilyenkor számolnunk, hogy ha baj van, akár a segítség is lassabban érkezhet, hiszen a legtöbb helyen épp csak az ügyelet üzemel ilyenkor. Fontos hát, hogy időben megkezdjük a még ki nem próbált ételek bevezetését, hogy az karácsonyi kavarodásban ne kelljen például egy allergiás reakciótól tartanunk.
A bevezetéshez sokszor remek alapot adhat egy már jól ismert étel, például a babacsinta (banánnal készült, akár tej-és tojásmentes palacsinta) amelyet könnyedén megbolondíthatunk mondjuk egy kis fahéjjal, vagy gesztenyével.
És hogy melyek azok a - sütéshez elengedhetetlen - alapanyagok, amelyeket érdemes lehet még az ünnepek előtt bevezetnünk, és melyik mikortól adható?
Mutatom!
- Aszalványok: darálva, mosva 9 hónapos kortól, darabolva, egészben 3-4 éves kor után (fontos, hogy lehetőleg kén-dioxid mentes legyen)
- Citromhéjat tartalmazó étel: 8-9 hótól (kezeletlen citromból)
- Csillagánizs: 8-9 hónaptól
- Dió: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)
- Élesztő: 8 hónapos kortól
- Fahéj: 7 hónapos kortól
- Gesztenye: 6 hónapos kortól (natúr)
- Kesudió, mák, mandula: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)
- Méz: 1 éves kor után (!)
- Mogyoró: 11-12 hónapos kortól (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)
- Sütőpor (foszfátmentes): 8 hónapos kortól
- Szegfűszeg: 7 hónapos kortól
- Szerecsendió: 7-8 hónapos kortól
- Szódabikarbóna: 8 hónapos kortól
- Vanília: 7 hónapos kortól
- Zöldfűszerek: 8-9 hónapos kortól
Ahogy a fenti felsorolásban is látszik, a méz sajnos tilos egy éves kor alatt. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy a családnak le kell mondania az ünnepi mézeskalácsról!
Az alábbi “hamis” mézeskalács akár már 9 hónapos kortól adható a piciknek, természetesen miután minden alapanyagot biztonsággal bevezettünk
A “mézes”kalács hozzávalói:
- 18 dkg liszt
- 3/4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy a már bevezetett fűszerek)
- 2 evőkanál finomítatlan nádcukor
- 1/3 kávéskanál szódabikarbóna
- Picike só
- 1 kikapart vaníliarúd magja
- 75 g vaj
- 2-3 evőkanál tej (1 év alatt zabital)
- Fél bio citrom héja
- 1 kk bio citromlé
A száraz összetevőket összekeverjük, majd a tejet és a margarint felolvasztva öntjük bele. (A cukrot is itt a legegyszerűbb felolvasztani.)
Összegyúrjuk, szaggatjuk, majd - formától és vastagságtól függően - 170 fokon körübelül 20-25 perc alatt készre sütjük.
Az elkészült finomságokat - ha kisgyermeknek szánjuk - még nemigen kell dekorálni, hiszen a legjobb, ha a “felesleges” cukormennyiség kordában van tartva.
A mennyei illat, és gyermekünk jóízű falatozása úgyis kárpótol majd minket az elmaradt díszes finomságokért.
Kellemes karácsonyi készülődést és jó étvágyat a süteményhez!


Celldömölki Búzafinomliszt BL 55

BIO világos nádcukor

Gold Pack Nádcukor

ManóMenü® Sütőpor (foszfátmentes)

Salins Cis Tengeri só (finom)

Salins Gemma Tengeri só (finom, szórófejes)

Kotányi Vaniliarúd

Natur Vanília madagaszkári vanília rúd

Hazai Vaj csökkentett zsírtartalommal

Gazda Márkázott vaj

Mizo UHT tej 1,5%

BIO Citrom
