• Az első rendelésedet most ingyen szállítjuk, ráadásul 1500 forintot is jóváírunk neked kreditben a kiszállítás másnapján, amit hét napig tudsz beváltani.

Karácsony a babával - Bababarát mézeskalács

Karácsony a babával - Bababarát mézeskalács


Ahogy a korábbi cikkemben már említettem, kisgyermekes szülőként a szokásos karácsonyi teendők mellett bizony nem árt az ünnepi menüt is előre megtervezni, hiszen a még be nem vezetett alapanyagokat jó, ha még időben megismertetjük a hozzátáplálás szakaszába lépett babánkkal. 

 

Sajnos ugyanis több alapanyag allergénként, vagy fulladásveszélyes összetevőként van számontartva a hozzátáplálási táblázatokban. Azzal is fontos ilyenkor számolnunk, hogy ha baj van, akár a segítség is lassabban érkezhet, hiszen a legtöbb helyen épp csak az ügyelet üzemel ilyenkor. Fontos hát, hogy időben megkezdjük a még ki nem próbált ételek bevezetését, hogy az karácsonyi kavarodásban ne kelljen például egy allergiás reakciótól tartanunk.

 

A bevezetéshez sokszor remek alapot adhat egy már jól ismert étel, például a babacsinta (banánnal készült, akár tej-és tojásmentes palacsinta) amelyet könnyedén megbolondíthatunk mondjuk egy kis fahéjjal, vagy gesztenyével.

 

És hogy melyek azok a - sütéshez elengedhetetlen - alapanyagok, amelyeket érdemes lehet még az ünnepek előtt bevezetnünk, és melyik mikortól adható? 

 

Mutatom!

 

- Aszalványok: darálva, mosva 9 hónapos kortól, darabolva, egészben 3-4 éves kor után (fontos, hogy lehetőleg kén-dioxid mentes legyen)

- Citromhéjat tartalmazó étel: 8-9 hótól (kezeletlen citromból)

- Csillagánizs: 8-9 hónaptól

- Dió: 1 éves kor előtt  (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)

- Élesztő: 8 hónapos kortól

- Fahéj: 7 hónapos kortól

- Gesztenye: 6 hónapos kortól (natúr)

- Kesudió, mák, mandula: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)

 - Méz: 1 éves kor után (!)

- Mogyoró: 11-12 hónapos kortól (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)

- Sütőpor (foszfátmentes): 8 hónapos kortól 

- Szegfűszeg: 7 hónapos kortól

- Szerecsendió: 7-8 hónapos kortól

- Szódabikarbóna: 8 hónapos kortól

- Vanília: 7 hónapos kortól

- Zöldfűszerek: 8-9 hónapos kortól

 

Ahogy a fenti felsorolásban is látszik, a méz sajnos tilos egy éves kor alatt. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy a családnak le kell mondania az ünnepi mézeskalácsról!

 

Az alábbi “hamis” mézeskalács akár már 9 hónapos kortól adható a piciknek, természetesen miután minden alapanyagot biztonsággal bevezettünk

 

A “mézes”kalács hozzávalói: 

- 18 dkg liszt

- 3/4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy a már bevezetett fűszerek)

- 2 evőkanál finomítatlan nádcukor

- 1/3 kávéskanál szódabikarbóna

- Picike só

- 1 kikapart vaníliarúd magja

- 75 g vaj

- 2-3 evőkanál tej (1 év alatt zabital)

- Fél bio citrom héja 

- 1 kk bio citromlé 

 

A száraz összetevőket összekeverjük, majd a tejet és a margarint felolvasztva öntjük bele. (A cukrot is itt a legegyszerűbb felolvasztani.)

Összegyúrjuk, szaggatjuk, majd - formától és vastagságtól függően - 170 fokon körübelül 20-25 perc alatt készre sütjük. 

 

Az elkészült finomságokat - ha kisgyermeknek szánjuk - még nemigen kell dekorálni, hiszen a legjobb, ha a “felesleges” cukormennyiség kordában van tartva. 

 

A mennyei illat, és gyermekünk jóízű falatozása úgyis kárpótol majd minket az elmaradt díszes finomságokért. 

 

Kellemes karácsonyi készülődést és jó étvágyat a süteményhez!