Karácsony a babával - Bababarát mézeskalács
Ahogy a korábbi cikkemben már említettem, kisgyermekes szülőként a szokásos karácsonyi teendők mellett bizony nem árt az ünnepi menüt is előre megtervezni, hiszen a még be nem vezetett alapanyagokat jó, ha még időben megismertetjük a hozzátáplálás szakaszába lépett babánkkal.
Sajnos ugyanis több alapanyag allergénként, vagy fulladásveszélyes összetevőként van számontartva a hozzátáplálási táblázatokban. Azzal is fontos ilyenkor számolnunk, hogy ha baj van, akár a segítség is lassabban érkezhet, hiszen a legtöbb helyen épp csak az ügyelet üzemel ilyenkor. Fontos hát, hogy időben megkezdjük a még ki nem próbált ételek bevezetését, hogy az karácsonyi kavarodásban ne kelljen például egy allergiás reakciótól tartanunk.
A bevezetéshez sokszor remek alapot adhat egy már jól ismert étel, például a babacsinta (banánnal készült, akár tej-és tojásmentes palacsinta) amelyet könnyedén megbolondíthatunk mondjuk egy kis fahéjjal, vagy gesztenyével.
És hogy melyek azok a - sütéshez elengedhetetlen - alapanyagok, amelyeket érdemes lehet még az ünnepek előtt bevezetnünk, és melyik mikortól adható?
Mutatom!
- Aszalványok: darálva, mosva 9 hónapos kortól, darabolva, egészben 3-4 éves kor után (fontos, hogy lehetőleg kén-dioxid mentes legyen)
- Citromhéjat tartalmazó étel: 8-9 hótól (kezeletlen citromból)
- Csillagánizs: 8-9 hónaptól
- Dió: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)
- Élesztő: 8 hónapos kortól
- Fahéj: 7 hónapos kortól
- Gesztenye: 6 hónapos kortól (natúr)
- Kesudió, mák, mandula: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)
- Méz: 1 éves kor után (!)
- Mogyoró: 11-12 hónapos kortól (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)
- Sütőpor (foszfátmentes): 8 hónapos kortól
- Szegfűszeg: 7 hónapos kortól
- Szerecsendió: 7-8 hónapos kortól
- Szódabikarbóna: 8 hónapos kortól
- Vanília: 7 hónapos kortól
- Zöldfűszerek: 8-9 hónapos kortól
Ahogy a fenti felsorolásban is látszik, a méz sajnos tilos egy éves kor alatt. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy a családnak le kell mondania az ünnepi mézeskalácsról!
Az alábbi “hamis” mézeskalács akár már 9 hónapos kortól adható a piciknek, természetesen miután minden alapanyagot biztonsággal bevezettünk.
A “mézes”kalács hozzávalói:
- 18 dkg liszt
- 3/4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy a már bevezetett fűszerek)
- 2 evőkanál finomítatlan nádcukor
- 1/3 kávéskanál szódabikarbóna
- Picike só
- 1 kikapart vaníliarúd magja
- 75 g vaj
- 2-3 evőkanál tej (1 év alatt zabital)
- Fél bio citrom héja
- 1 kk bio citromlé
A száraz összetevőket összekeverjük, majd a tejet és a margarint felolvasztva öntjük bele. (A cukrot is itt a legegyszerűbb felolvasztani.)
Összegyúrjuk, szaggatjuk, majd - formától és vastagságtól függően - 170 fokon körübelül 20-25 perc alatt készre sütjük.
Az elkészült finomságokat - ha kisgyermeknek szánjuk - még nemigen kell dekorálni, hiszen a legjobb, ha a “felesleges” cukormennyiség kordában van tartva.
A mennyei illat, és gyermekünk jóízű falatozása úgyis kárpótol majd minket az elmaradt díszes finomságokért.
Kellemes karácsonyi készülődést és jó étvágyat a süteményhez!