Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Ha nem csupán szereted a kávét, de szeretnél többet megtudni róla, és bővítenéd a műveltségedet a témában, ez a te oldalad! Kigyűjtöttük a legfontosabb és legérdekesebb információkat a kávéról az eredettörténettől kezdve a típusokon keresztül az elkészítési módokig, hogy immár ne csak laikus kávéélvező, hanem hozzáértő is lehess.

A kávé eredete, termőhelyek

A kávé története izgalmas és több évszázados. A legtöbb történet Etiópiából ered, ahol egy Kaldi nevű pásztor felfedezte a kávébabok hatásait a IX. században. A legenda szerint Kaldi megfigyelte, hogy a birkái élénkek és szinte fáradhatatlanok lettek, miután a kávécserje piros termését fogyasztották. Kaldi kipróbálta maga is a bogyókat, és észrevette, hogy rá is élénkítő hatással vannak. Ezt követően megmutatta a kávét egy helyi szerzetesnek, aki kezdetben a kávét egy ördögi italnak gondolta. Azonban, miután megkóstolta, felfedezte, hogy a kávé segített ébernek maradni az esti ima idején. A kávé fogyasztása ezt követően terjedni kezdett a térségben, majd az arab világban, és végül a világ többi részére is eljutott.

A kávécserjét először az arab országokban kezdték el termeszteni és a kávé készítési módjait finomítani. Az első kávéház Bagdadban nyílt a 16. században, a kávézás ezt követően terjedt el Törökországban és az európai országokban is.
A kávé így jutott el Európába, majd onnan a világ minden részére, és mára a világ egyik legnépszerűbb italává vált. A kávé világa és kultúrája gazdag, sokszínű és folyamatosan fejlődik, manapság pedig új lendületet nyert a specialty kávék térnyerésével.


Termőhelyek:

A kávé származási helye elsősorban a kávétermesztésre alkalmas, meleg éghajlatú területekhez kapcsolódik. Itt van néhány olyan régió és ország, amelyek hagyományosan a világ kávétermelésének központjaiként ismertek:

 

Etiópia: Gyakran tekintik a kávé születési helyének, és itt található az arabica kávé egyik ősi őse.

 

Brazília: A világ legnagyobb kávétermelője. Itt különböző régiók kínálnak különböző ízjegyekkel rendelkező kávékat.

 

Kolumbia: Híres a magas minőségű arabica kávéiról és a kávékultúrájáról.

 

Costa Rica: Szintén ismert a kiváló minőségű arabica kávéiról.

 

Jamaica: A Jamaicai Blue Mountain kávéja különlegesen értékes és népszerű a világpiacokon.

 

Ecuador: Egyre inkább ismert kávétermelő ország, különösen az arabica kávék tekintetében.

 

Vietnám: Az egyik legnagyobb robusta kávétermelő, és az utóbbi években kiterjesztette arabica termelését is.

Ezen kívül számos más ország is részt vesz a kávétermelésben a világon. Minden terület sajátos klímája, talaja és egyéb tényezői határozzák meg a kávé ízét és minőségét. A "single origin" vagyis egyetlen származási helyről származó kávék is egyre népszerűbbek, mivel lehetővé teszik az egyedi ízjegyek felfedezését a kávékedvelők számára.