Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Gyermekkorban előforduló gyakori bőrproblémák (bőrszárazság, kiütések)

Gyermekkorban előforduló gyakori bőrproblémák (bőrszárazság, kiütések)

 

Az újszülöttek bőre még vékony, sérülékeny, a bőrön keresztüli felszívódás fokozott, bőrük különösebb ápolás nélkül is szép. A kezdeti időszakban mindenképp kerülni kell a túlápolást.

Csecsemő és kisgyermekkorban folyamatosan fejlődik a szervezetük, immunrendszerük, bőrük is ellenállóbbá válik. Fontos, hogy figyeld gyermeked bőrét és az aktuális bőrállapotnak megfelelően ápold.

A legtöbb szülő szembesül valamilyen bőrproblémával gyermeke fejlődése során és előfordul az is, hogy öröklött hajlam, allergia, ételintolerancia vagy egyéb okok miatt a gyermek bőre rendszeres speciális ápolást igényel. Ebbe a blogbejegyzésben a bőrszárazság és különböző kiütések kerülnek reflektorfénybe. 

 

Száraz bőr 

Hogyan ápoljuk gyermekünk bőrét bőrszárazság esetén?

Főként az őszi-téli hónapokban a hideg kinti levegő és a fűtésnek köszönhetően a lakásban az alacsonyabb páratartalmú, száraz levegő szárítja a bőrt.

Hosszas fürdőzések tovább ronthatják a helyzetet, ezért helyette javasolt egy gyors meleg zuhany, mely óvja bőrfelszíni lipidréteget.

Nagy jelentősége van a megfelelő fürdető kiválasztásának is. Érdemes elkerülni, főleg 1 éves kor alatt a szappanok használatát, mivel ezek lúgos kémhatásúak, így eltolhatják a bőr normál ph-ját. Válasszunk helyette inkább olyan tisztálkodószert, amely savas kémhatású, gyengéden tisztító tenzideket tartalmaz és magas az olajtartalma.

 

 

A fürdetés után szükség lehet mindennapos intenzívebb ápolásra. Növényi olajokban (sárgabarack, mandula), vajakban (shea vaj, kakaóvaj) gazdag natúr testápoló erre tökéletes. Kellemes állagú, könnyen és jól felszívódó, természetes összetevőket tartalmazó testápoló beépítését a mindennapi bőrápolási rutinba a bőr bizonyosan meghálálja és szemmel látható lesz az eredmény. 

Ebben az időszakban az arcbőr ápolására is figyelni kell, mert ez az a terület, melyet a hideg, szeles időtől ruhával nem lehet elfedni, ápolás nélkül gyakran kialakul irritáció. A téli időszakban megfelelő mértékben tápláló és védő arckrém növényi olajokban és vajakban gazdag. Ez azért fontos, mert a nagy hidegben a krém víztartalma „megfagy” az arcbőrön, így szárító hatású lehet.

 

 

Kiütések


Újszülött kori bőrkiütés

A születést követő napokban gyakran jelentkeznek pattanás-szerű kiütések elsősorban az újszülöttek arcán, ezek ártalmatlanok, kezelés nélkül elmúlnak. Nyomkodni, piszkálni nem szabad, mert így elfertőződhet.

 

Melegkiütés

A melegkiütés nemcsak nyáron, télen is kialakulhat a túlöltöztetés miatt. A meleg, párás környezetben a verejték nem tud kiürülni, piros hólyagok jelennek meg. Leggyakrabban az arcon és a pelenka alatti területen jelentkezik, hajlatokban, a háton és mellkason is előfordulhat.

Általában a párás, meleg környezet megszűnésével elmúlnak a tünetek, de elfertőződhet, ezért figyelni kell rá!


Figyelj, hogy ne öltöztesd túl gyermekedet, könnyű, jól szellőző ruhát adj rá
Fürdetés után alaposan töröld szárazra puha törölközővel a bőrét, különös figyelmet fordítva a hajlatokra

 

Pelenkakiütésről a „Pelenkával fedett bőr ápolása” című blogbejegyzésben olvashatsz!