• Az első rendelésedet most ingyen szállítjuk, ráadásul 1500 forintot is jóváírunk neked kreditben a kiszállítás másnapján, amit hét napig tudsz beváltani.

Biztonság a konyhában - Ezekre figyelj mindenképpen az étel elkészítésekor!

Biztonság a konyhában - Ezekre figyelj mindenképpen az étel elkészítésekor!

 

Kisgyermekes szülőként tudjuk: csemeténk ezer veszélynek van kitéve nap, mint nap. A picik immun- és emésztőrendszere ráadásul még korántsem olyan fejlett, mint a felnőtteké, ezért még több veszedelem leselkedik rájuk - akár a konyhában is. 

 

Ezeket a veszélyeket három nagyobb csoportba sorolhatjuk :

 

1. Biológiai veszélyek: mint a vírusok, baktériumok, vagy gombás szennyeződések az ételben.

2. Kémiai veszélyek: mint a tisztítószerek, vagy természetes mérgek az összetevőkön. 

3. Fizikai veszélyek: üveg-, vagy fadarab például az ételbe kerülve. 

 

 

A jó hír, hogy nagyon sok veszélyforrás kiküszöbölhető egy kis odafigyeléssel!

Most összeszedtem a legalapvetőbb szabályokat, amelyeket mindenképpen tarts be, amikor a családnak készíted az ételt a konyhában: 

 

- Minden ételkészítés előtt alaposan moss kezet!

- Mindig viselj kötényt a konyhában, ha az utcát is megjárt ruhában vagy!

- Főzés előtt az ékszereket, órát vedd le, ha hosszú a hajad, kösd fel, a mobilodat pedig ne bökdösd a konyhában való munka során (vagy utána ismét alaposan moss kezet)!

- Mielőtt nekikezdenél az alapanyagok előkészítésének, bizonyosodj meg róla, hogy a konyhapult és az eszközeid is tiszták!

- A mosogatót, a csapot és a használni kívánt eszközöket minden alkalommal fertőtlenítsd, ha húst, vagy tojást dolgozol fel - előtte és utána is!

- A rongyokat és szivacsokat legalább a nap végén fertőtlenítsd, és lehetőleg hetente cseréld!

- A száraz konyharuhát is váltsd le tisztára 2 nap használat után!

- Az alapanyagokat felhasználás előtt alaposan mosd meg, még az olyanokat is, amelyeknek a héját egyébként nem fogyasztjuk! (Például: avokádó, dinnye)

 

 

 

- A keresztszennyeződések elkerülése végett, a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket egymástól elkülönítve tárold és készítsd elő!

- Hússal, tojással való munka előtt és után is alaposan moss kezet!

- Ha a tojáson hajszálrepedést látsz, ne használd fel!

- A nyers és a kész ételeket egymástól elkülönítve tárold!

- Előkészítés után azonnal használd fel az alapanyagokat, vagy tedd őket minél előbb hűtőbe!

- Mindent alaposan főzz/süss meg: a hús legyen jól átsütve, a tojás ne maradjon folyós, nyálkás. 

- Ha van mosogatógéped, használd rendszeresen, hiszen az képes olyan magas fokú mosásra, amellyel már valóban biztonságosan lehet fertőtleníteni az eszközöket!

- A háziállatokat tartsd távol a konyhától!