15 SZELET
Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 100 ml tej
- 1 tojás sárgája
- 50 g vaj VAGY növényi vajalternatíva
- 200 g tönköly finomliszt
- 300 g finomliszt
- 1 citrom reszelt héja VAGY 1/2 csomag reszelt citromhéj
- 20 g friss élesztő
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
A TÖLTELÉKHEZ
- 100 g puha vaj VAGY növényi vajalternatíva
- 50 g kakaópor
- 100 g kristálycukor
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A langyos tejbe szórok 1 teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt és félre teszem, hogy felfusson (kb 5-10 perc).
- 2Egy nagyobb tálba, vagy a robotgép üstjébe szitálom a liszteket. Hozzáadom a kristálycukrot, sót, puha vajat, tojássárgát, vizet (200-250 ml), vaníliás cukrot, majd a reszelt citromhéjat és végül a felfuttatott élesztőt is. Kézzel vagy géppel bedagasztjuk a tésztát. Ha túl ragacsos a tészta, kevés lisztet adhatunk még hozzá, ha túl száraz, kevés tejjel lazíthatjuk.
- 3A bedagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarva langyos, széltől védett helyen duplájára kelesztjük (30-45 perc).
- 4A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. A tészta adagokat egyenként átgyúrjuk, gömböcöt formázunk belőlük és tiszta konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük.
- 5A tésztagömböcöket egyenként kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a kristálycukorral elkevert kakaóporral. A tésztáta hosszabbik oldalról egyenként feltekerjük, és a szélét enyhén bevizezem, hogy könnyebben összetapadjon a tészta.
- 6A feltekert rudakat egyenként megsodrom, majd a 3 csíkot összefonom. A megfont kalácsot sütőpapírral borított kenyérformába helyezem és tiszta konyharuhával letakarva 20 percig pihentetem.
- 7A kalácstésztát sütés előtt megkenem egy kevés tejjel, majd 165 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütöm.
- 8Ha szép aranybarnára sült, a kikapcsolt sütőben hagyom 5 percig hűlni nyitott sütőajtó mellett. Ezután a formából óvatosan kivesszük és rácson hűlni hagyjuk.
Tímea Ďurovičová - @receptekamultbol
Azokra a tradícionális receptekre specializálódtam, amelyeket dédnagymamám finom süteményei inspiráltak. A receptek igazi előnye az egyszerűségükben rejlik, hiszen könnyedén elkészíthetők a konyhában megtalálható alapvető hozzávalókból.