Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Utánajártunk a növényi étrend egészségügyi előnyeinek

Utánajártunk a növényi étrend egészségügyi előnyeinek

Érdekes orvosi tanulmányok tanulságait és konkrét étkezési tanácsokat is kigyűjtöttünk nektek.

A Kifli az ország egyik legszélesebb vegetáriánus, vegán, bio és mentes kínálatát ajánlja, és most – a veganuár tematika apropóján – utána is jártunk hivatalos orvosi tanulmányok alapján, hogy mit állít az orvostudomány a növényi étrend élettani hatásairól.

Miért jó neked a növényi táplálkozás?

Nem azt mondjuk, hogy ne egyél húst (ezen sorok írója is lelkes húsevő), csak azt, hogy számtalan finom alternatíva létezik még, amelyet érdemes felfedezni, főleg, hogy még jót is teszel vele a testednek és a bolygónak. Utóbbi főleg a vörös húsokra igaz: a marhának van a legnagyobb ökológiai lábnyoma a szén-dioxid kibocsátás miatt. Néha egy finom steak vagy hamburger nyugodtan lecsúszhat, azonban számos tanulmány dokumentálta, hogy a túlzott (főleg vörös) húsfogyasztástól megnő a szív- és érrendszeri halálozás kockázata.

Az köztudott, hogy az egészségtelen életmód – élén a finomított és feldolgozott élelmiszerekkel – súlyos betegségekhez és korai halálozáshoz vezethet. A növényi alapú étrendet főként azoknak javasolják az orvosok, akik magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szív- és érrendszeri betegségben szenvednek vagy elhízottak. A növényi étrend nem egy mindent vagy semmit program, hanem az adott emberre szabott életmód. És azt tudtad, hogy a növényi alapú élelmiszerek előállításához akár 50%-kal kevesebb vízre van szükség? Vagy hogy a növényi alapú étrend drámaian csökkenti a koleszterinszintet, illetve a szívbetegség vagy a magas vérnyomás kockázatát?

A kutatások azt mutatják, hogy a vegetáriánus étrend alacsonyabb BMI-vel és alacsonyabb elhízással, valamint alacsonyabb vérnyomással jár – illetve meglepő módon nagyjából feleakkora a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem vegetáriánusoknál.

Mit érdemes kiemelten fogyasztani és pótolni a húshagyóknak?

Általában a növényi alapú étrenden élőket nem fenyegeti a fehérjehiány veszélye. A fehérjék aminosavakból állnak, amelyek egy részét, az úgynevezett esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja szintetizálni, ezért élelmiszerből kell bevinni. Ezek megtalálhatók a húsban, a tejtermékekben és a tojásban, ugyanakkor számos növényi eredetű élelmiszerben is, például a quinoában, és bizonyos kombinációkkal, mint amilyen a barna rizs és bab, vagy a humusz és teljes kiőrlésű pita.

A növényekben lévő vas biológiai hozzáférhetősége alacsonyabb, mint a húsban lévő vas. A vasban gazdag növényi alapú élelmiszerek közé tartozik a vesebab, a feketebab, a szójabab, a spenót, a mazsola, a kesudió, a zabpehely, a káposzta és a paradicsomlé.

A kalciumbevitel megfelelő lehet egy jól kiegyensúlyozott, gondosan megtervezett, növényi alapú étrenddel. Néhány jelentős kalciumforrás a tofu, a mustár és a fehérrépa zöldje, a bok choy és a kelkáposzta.

Azok, akik állati eredetű termékeket nem tartalmazó étrendet követnek, ki vannak téve a létfontosságú B 12 vitamin hiányának, úgyhogy ezt érdemes pótolni.

Azok a zsírsavak, amelyekben a vegánok leginkább hiányt szenvednek, az omega-3 zsírok. Az esszenciális zsírsavak hiánya bőr-, haj- és körömrendellenességben nyilvánulhat meg. Kiváló növényi omega-3 zsírforrás a lenmag, a lenolaj, a dió és a repceolaj.

Reméljük, hogy a fentiekkel adtunk némi motivációt és iránymutatást a vegetarianizmust vagy veganizmust újonnan kipróbálók számára, akár csak időszakosan vagy heti egy-két nap beiktatásával. Fogadjunk, hogy növényi kínálatunkban te is találsz valamit, amit nagyon izgalmasnak és finomnak fogsz találni, még húsevőként is!