Tökös finomságok - Jókuti András, Világevő tollából
Persze nagyon jól mutat egy kreatívan kifaragott tök mécsessel a belsejében, de azért kár lenne lemondani a szezon gasztronómiai értékeiről!
A tök kedvező élettani hatásairól, vitamin- és tápanyagtartalmáról úgyis mindenhol lehet sok jót olvasni, inkább pár olyan ötlettel próbálom izgalmasabbá tenni a szezont, ami a tökös ételeket izgalmasabbá teheti, na meg – az esetlegesen megmaradt – sütőtök hatékony és nagyon finom felhasználását segíti.
Egzotikus
A sütőtök-krémlevest nem nagyon kell bemutatni senkinek sem, készíthető maradékból is, vagy kifejezetten emiatt is érdemes nekiállni a sütésnek. Én szeretem ugyanúgy megsütött csicsókával is kombinálni, és akár egy kis kókusztejjel és chilivel egzotikusabbá tenni, de mehet bele gyömbér, szerecsendió, tökmagolaj is, nem nagyon lehet hibázni!
Dizájn
A teljesen hagyományos sütőtök is kiváló, de egy kicsit érdekesebbre hangolni sem nagy munka: vékony szeletekben a sütőpapírra rendezve, majd sütés után citromlében marinált salottahagymával, chilivel és friss korianderrel – és esetleg egy kis morzsolt fetával, vagy kecskesajttal - megszórva egész mutatós is, na meg kellőképpen egzotikus.
Tészta
A maradékból pedig nagyon gyors és nagyon finom, laktató, őszi tészta étel is összedobható percek alatt: a sütőtököt rozmaringgal vagy zsályával fűszerezve, sóval, borssal, fetasajttal, esetleg egy kis marék kesudióval dúsítjuk, mielőtt a tésztához (például kagyló, vagy szarvacska) keverjük. A tetejére pedig mehet még Cayenne-i bors vagy chilipehely.
Diétás Ízben
Ugyan kevésbé gazdag, de szintén érdekes alapanyag az úgy nevezett spagetti tök, amit sütés után spagettiszerű szálakra bontható, így mondjuk fogyókúrás olaszos ételekhez kiválóan helyettesíti a tésztát. Tányérra tálalás helyett érdemes valamilyen erős ízű, például fűszeres-paradicsomos szósszal, esetleg bolognai, vagy hasonló raguval közvetlenül a tök héjában tálalni a saját szálaiból készült ételt.
És egy kakukktojás: kísérletező kedvűek megpróbálkozhatnak az orosz világhírű Vlagyimir Muhin, a moszkvai White Rabbit étterem séfjének látványos megoldásával: a hokkaido tökben eltett sós-kapros uborkával!