![](https://www.kifli.hu/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.kifli.hu/images/microsite/image/36785/36785-1707306116.jpg)
Farsangi kavalkád
A farsangi kavalkád és időszak elkerülhetetlen kelléke a házi, frissen sült fánk. Na de hogyan is terjedt el ez a finomság Európában, és miért is vált a farsang jelképévé?
![](https://www.kifli.hu/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.kifli.hu/images/microsite/image/36789/36789-1707306199.jpg)
Egy elmélet szerint Marie Antoinette királyné egy karneváli éjszakán ismerte meg a csemegét: a királyné egy udvari farsangi álarcosbálról megszökött, álöltözetében elvegyült a bálozó tömegben. Eközben megéhezett, s így egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, s az igen ízlett neki. Ezért a kíséretében tartózkodó lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosárnyi fánkot. A karnevál elmúltával a fánksütő mestert a palotába rendeltette, s elmeséltette a fánk receptjét. Ettől kezdve vált a királyi lakomák kedvenc finomságává.
Manapság rendkívül sokféle fánk receptjét megtalálhatjuk különböző receptkönyvekben, az interneten – készíthetjük „üresen”, magában, vagy tölthetjük ízletes lekvárokkal is: a Trizsi Ízek Sárgabarack lekvárja ínycsiklandó édességével tökéletes párja lesz az otthoni finom falatoknak!
![](https://www.kifli.hu/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.kifli.hu/images/microsite/image/36793/36793-1707306290.jpg)
Együnk sokat farsang alkalmából! Hogy miért? A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés. Ezen kívül a böjti időszak előtt hagyjuk meg magunknak azt a kényelmet, hogy egy kicsit f(al)ánkok legyünk.