Spárgaleves
Mennyiség: 4-6 adag
Hozzávalók:
- 500 g fehér spárga
- 34 zöld spárga szár
- 100 ml tejszín, minimum 31%-os
- 70 g vaj
- 3 evőkanál cukor
- ízlés szerint só
-
Elkészítés:
- Egy magasfalú edényben forralj fel 1,5 liter vizet 3 evőkanál cukor és ízlés szerinti mennyiségű só hozzáadásával.
- Helyezd a fehér és a zöld spárgát egyaránt lobogó vízbe, és forrald 5-10 percen át. A zöld spárgát hamarabb vedd ki, az gyorsabban megfő! Annak érdekében, hogy megelőzd a zöld spárga barnulását, főzést követően azonnal helyezd egy edény jeges vízbe. Kihűlést követően szeleteld 4 centiméter hosszú darabokra. A főzővizet őrizd meg.
- A fehér spárga „fejét” vágd le és tedd félre, majd szeleteld fel kisebb darabokra.
- A főzővízből tölts ki 1 litert, majd alaposan mixeld a spárgadarabokkal. Szűrd át egy kislukú szűrőn.
- Tejszín hozzáadása mellett forrald fel, majd a tűzről lehúzva adj hozzá 60 g vajat, és sózd meg ízlés szerint.
- A maradék vajat és a fehér spárgafejeket előmelegített serpenyőben a zöld spárga hozzáadásával alaposan melegítsd át. A meleg spárgát tedd vissza a főzővízből készített levesbe, a serpenyőben maradt vajat pedig öntsd hozzá. Tálalhatod is!
-
TIPP
A főtt zöld spárgát főzést követően azonnal érdemes jeges vízbe tenni, hogy megelőzd a barnulást, illetve megőrizhesse a ropogós állagát. Az elkészült levesbe ízlés szerint pirított kenyérkockát is tehetsz, bár ha van száraz kiflid vagy zsemléd, abból is szeletelhetsz apró kockákat.