Spárga vajas morzsával
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 2 kg fehér spárga
- 6 evőkanál porcukor
- 150 gr zsemlemorzsa
- 250 g vaj
- 1 evőkanál só
Elkészítés:
- Óvatosan hámozd meg a spárgát és távolítsd el a fás részét. Kösd össze a spárgát egy csomagba.
- Egy magas falú edényben forralj vizet a porcukorral és a sóval, majd tedd a spárgát a lobogó vízbe. 10 perc főzést követően szedd szét, és helyezd egy tányérra.
- Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben. Pirítsd meg a zsemlemorzsát, majd miután aranybarna színét elérte, öntsd rá a spárgára. Vagy ha úgy kényelmesebb az elkészítése, forgasd meg benne a spárgát, majd öntsd rá az olvasztott vajat.
TIPP
Hámozd meg a spárgát burgonya- vagy spárgahámozóval. Kezdd a „fejénél”. A fás rész eltávolításához nem lesz szükséged késre: ha meghajlítod a spárgát, a fás résznél fog eltörni. Érdemes a letört részeket is félretenni, mert levesben nagyon finom összetevő.
A spárga fejét főzéskor érdemes kihagyni a vízből: a főzővíz ne lepje el teljesen a spárgát, csak a főzés legutolsó 1 percében engedd a víz alá, hogy az is megpuhuljon.
Érdemes figyelni rá, hogy a zsemlemorzsa nagyon gyorsan és hirtelen pirul, vigyázz, nehogy odaégjen. Folyamatos keverés mellett, közepesen forró serpenyőben érdemes pirítani – a túl forrón hamar odaég, és kesernyés íze lesz.