Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Miért pont a sauvignon blanc?

Van egy szőlőfajta, ami egészen különleges, karakteres, száz közül is azonnal felismerhető – és a világ minden táján nagy rajongótábora van. Ez a sauvignon blanc, aminek már a neve is utal egyik fő tulajdonságára, ugyanis a francia sauvage, azaz vad szóból származik…

Miért kedvelik ennyire?

Különleges, összetéveszthetetlen aromái vannak – általában már az illatból meg lehet mondani, hogy a borunk egy sauvignon blanc. Ha hűvösebb régiókból származik, vágott füves, csalános, lime-os, bodzás, egreses illatkavalkádot pöfög, gyakran gyógynövényes karakterrel megspékelve. A déliesebb stílusú sauvignon blanc aromái között pedig inkább trópusi gyümölcsöket találunk. Általában könnyed, feszes, jó savú és intenzíven aromás. Nem kell keresgélni a karakterét, azonnal megmutatja magát. Szóval igazi „jófej” szőlőfajta, szinte mindig élmény kóstolni.

Milyen stílusú borok készülnek belőle?

Magyarországon főleg reduktív módon foglalkoznak vele, azaz nem teszik hordóba és ügyelnek rá, hogy minél kevésbé találkozzon oxigénnel a bor. Cél a jellegzetes bodzás, csalános, friss, zöld jegyek megőrzése. Egészen sok magyar pince foglalkozik már önállóan is ezzel a szőlőfajtával, Etyekről, Mátrából, a Balaton környéki és az észak-pannon régiókból egyaránt találhatunk remek ár-értékű sauvignon blanc-okat! Előfordul persze, hogy hordóban érlelik és fajsúlyosabb, nagy bor lesz belőle, a hordós érleléstől pedig kap egy izgalmas, toastos ízvilágot. És ha tovább hagyják érni és későn szüretelik, a fajta alkalmas természetesen édes borok készítésére is.

Hol termesztik még?

A szőlőfajta szülőföldje a Loire-vidék, innen kóstolhatjuk a legösszetettebb és legelegánsabb példányokat, de Bordeaux-nak is ez a meghatározó fehér fajtája. Az új-zélandi sauvignon blanc-ok pedig rakétasebességgel jönnek fel: mind mennyiségben (már másodikok a franciák után), mind népszerűségben – na és az árukban. Az új-zélandi sauvignon blanc-ok aromája egészen különleges: intenzíven keverednek benne a trópusi gyümölcsös, maracujás jegyek, az egres és sokszor egy jellegzetes zöldfűszeres, zsenge zöldborsóra emlékeztető karakter – mindenki nagyot csodálkozik, amikor először kóstolja!

 Ajánlatunk a Kifli.hu kínálatából