![Miért pont a sauvignon blanc?](https://www.kifli.hu/cdn-cgi/image/f=auto,w=1230,q=75/https://cdn.kifli.hu/images/microsite/281/281-1594646478.jpg)
Van egy szőlőfajta, ami egészen különleges, karakteres, száz közül is azonnal felismerhető – és a világ minden táján nagy rajongótábora van. Ez a sauvignon blanc, aminek már a neve is utal egyik fő tulajdonságára, ugyanis a francia sauvage, azaz vad szóból származik…
![](https://cdn.kifli.hu/images/microsite/divider/6044/6044-1594646677.jpg)
Miért kedvelik ennyire?
![](https://www.kifli.hu/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.kifli.hu/images/microsite/image/6053/6053-1594648910.jpg)
Különleges, összetéveszthetetlen aromái vannak – általában már az illatból meg lehet mondani, hogy a borunk egy sauvignon blanc. Ha hűvösebb régiókból származik, vágott füves, csalános, lime-os, bodzás, egreses illatkavalkádot pöfög, gyakran gyógynövényes karakterrel megspékelve. A déliesebb stílusú sauvignon blanc aromái között pedig inkább trópusi gyümölcsöket találunk.
Általában könnyed, feszes, jó savú és intenzíven aromás. Nem kell keresgélni a karakterét, azonnal megmutatja magát. Szóval igazi „jófej” szőlőfajta, szinte mindig élmény kóstolni.
Milyen stílusú borok készülnek belőle?
![](https://www.kifli.hu/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.kifli.hu/images/microsite/image/6065/6065-1594648658.jpg)
Magyarországon főleg reduktív módon foglalkoznak vele, azaz nem teszik hordóba és ügyelnek rá, hogy minél kevésbé találkozzon oxigénnel a bor. Cél a jellegzetes bodzás, csalános, friss, zöld jegyek megőrzése. Egészen sok magyar pince foglalkozik már önállóan is ezzel a szőlőfajtával, Etyekről, Mátrából, a Balaton környéki és az észak-pannon régiókból egyaránt találhatunk remek ár-értékű sauvignon blanc-okat!
Előfordul persze, hogy hordóban érlelik és fajsúlyosabb, nagy bor lesz belőle, a hordós érleléstől pedig kap egy izgalmas, toastos ízvilágot. És ha tovább hagyják érni és későn szüretelik, a fajta alkalmas természetesen édes borok készítésére is.
Hol termesztik még?
![](https://www.kifli.hu/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.kifli.hu/images/microsite/image/6077/6077-1594649573.jpg)
A szőlőfajta szülőföldje a Loire-vidék, innen kóstolhatjuk a legösszetettebb és legelegánsabb példányokat, de Bordeaux-nak is ez a meghatározó fehér fajtája. Az új-zélandi sauvignon blanc-ok pedig rakétasebességgel jönnek fel: mind mennyiségben (már másodikok a franciák után), mind népszerűségben – na és az árukban. Az új-zélandi sauvignon blanc-ok aromája egészen különleges: intenzíven keverednek benne a trópusi gyümölcsös, maracujás jegyek, az egres és sokszor egy jellegzetes zöldfűszeres, zsenge zöldborsóra emlékeztető karakter – mindenki nagyot csodálkozik, amikor először kóstolja!
![](https://cdn.kifli.hu/images/microsite/divider/6083/6083-1594649629.jpg)