Mézédes őszi napok
A méz méltán népszerű minden háztartásban, hiszen rendkívül jó hatással van a szervezetünkre. A hidegebb időszakra érdemes időben felkészíteni az immunrendszert és támogatni vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Erre az egyik kiváló alternatíva a méz. Azonban nem csak a reggeli kávéba és teába célszerű csöpögtetni, mert ennél jóval több rejtőzik az aranyló nedűben.
Ezeket szedtük most egy csokorba, hogy minél változatosabban be tudd iktatni a mindennapokba.
Sokféle méz létezik, mindegyiknek megvan a maga illata, aromája és színe. A Két kanál méz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indult útnak 1995-ben. Elképesztően sok munka, a természet szeretete és egy család áll a termékek mögött. Lelkesedésük töretlen, hiszen tudják, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be a méhek a mindennapokban, milyen hatással vannak a környezetünkre. Amikor felbontunk egy üveg mézet, gondoljunk bele, hogy ezeknek az apró, kis szorgalmas méheknek mennyi munkája van abban amit éppen fogyasztunk: megállás nélkül dolgoznak és gyűjtik virágport, „rendben tartják” a méhkast és védik a királynőt.
Számos módon fel lehet használni, így akár hús pácolásához, puhításához és ízének kiemeléséhez is. A húshoz tegyünk még ízlés szerint mustárt, néhány gerezd fokhagymát, illetve ízlés szerint sót és borsot. Az edényt takarjuk le és tegyük hűtőbe pár órára, de az a legjobb, ha egy egész éjszakát tud állni ebben a mézes pácban.
Isteni süteményeket is készíthetünk vele akár tésztában vagy a krémben felhasználva. Különösen jól illik bogyós gyümölcsök mellé, de akár a natúr joghurtunkat, a reggeli granolánkat is tudjuk vele ízesíteni. A gyerekek nagy kedvencét a palacsintát porcukor helyett csorgassuk le mézzel, mely így még ízletesebb lesz. De hoztunk még egy tippet: készíts sült almát, amely pillanatok alatt elkészül, isteni finom és vendégvárónak is tökéletes. Pucold meg az almát, távolítsd el a magházat és csorgasd le a közepét mézzel, szórd meg fahéjjal és előmelegített sütőben készítsd el (kb.30 perc).
A hűvös őszi reggeleken a kávé és tea is jobban fog esni egy-egy-két kanál mézzel, sőt ízletesebb is lesz, ha ezt az aranyló nedűt használjuk. Üdítő helyett érdemes limonádét fogyasztani, mely nem csak finomabb, de sokkal egészségesebb is. Ide is hoztunk egy nagyszerű receptet, melyet a Két kanál méz családi gazdaságtól kaptunk: a pohár aljára csorgass hársmézet, tegyél rá lime-ot és mentát, majd egy picit törd meg, hogy az aromák felszabaduljanak. Engedd fel szódával és ha idegen szeretnéd fogyasztani dobj bele pár jégkockát is. Ha vendégeknek készíted, pohár díszítésnek tehetsz rá mentát vagy lime darabot is.
Használd változatosan és bátran ételek és italok készítéséhez, mi pedig szállítjuk hozzá a hazai termelői alapanyagokat. Ételeid íze, a minőségi alapoknál kezdődik, amit te szívvel-lélekkel készítesz el, így lesz isteni lakoma nap végére!
Mézes heteket kívánunk!