Kifli Piac - Nyugat-Magyarország

Hazánk négy nagy tájegységének piacait bemutató sorozatunkban most Nyugat-Magyarország az úticél. Húzz túracipőt, vedd magadhoz a kosarad és ülj le a kanapéra! Kalandra fel!

Az elsőként bemutatott dél-magyarországi régió után most Nyugat-Magyarország termelőit és pincészeteit ismerheted meg. Igazi kézműves ételek és italok, amik a legjobb szakemberek lelkiismeretes munkáit dícsérik. A Kiflinél fontosnak tartjuk, hogy összekössünk Téged a legkiválóbb családi manufaktúrákkal és így biztosítsuk, hogy a termékek útja egészen a termőföldig visszakövethető legyen. Piacozz mostantól minden nap, otthonról a Kiflivel!

 
divider

Különleges ízvilágú bárány- és borjúételek

 

A közel három évtizedes múltra visszatekintő bárdudvarnoki Kapos Ternero mára már kizárólag bárány, juh és borjú vágásra specializálódott. A logójukban megjelenő Nap és Hold az állandóság és megbízhatóság jelképei, a cég is ezekre az értékekre törekszik lelkiismeretes munkájával. A cég elkötelezett híve annak, hogy növeljék a borjú és juh fogyasztást hazánkban, hiszen remekül beilleszthető az egészségtudatos életmódba is. Változatos formában készíthető el, így a régi magyar fogások is előkerülhetnek nagymama receptkönyvéből. A szigorú kóser és halal feldolgozás követelményeinek is megfelelnek, valamint több termékük is elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használatának jogosultságát.

 
divider

Különleges ízek a sajtok szerelmeseinek

 

A Tekeresvölgyi Családi Birtokon a tehenek száma mára elérte a félszázat, így ezeknek az állatoknak a tejét dolgozzák fel nap, mint nap. A Nemesvámos melletti ökológiai gazdaságban tartott tehenek teje kiváló minőségű, mely a legelő jó minőségén túl annak is köszönhető, hogy mai napig megmaradtak családi gazdaságnak, a munkából mindenki kiveszi a maga részét.

A Csurgódombi Sajtkonyha séfje, Pózer István több országot is megjárt, Skóciát, Angliát és Hollandiát is. Az itt összegyűjtött több éves tapasztalatokat kamatoztatja napról-napra. Nemzetközi tapasztalat, ízlés, tudás, kíváncsiság, és folyamatos tanulás áll a kifinomult ízek hátterében. A professzionális műhelyben megbízható, nagyon ízes, kézműves tehénsajtokat készítenek, melyek magas minőséget képviselnek a piacon.

divider
 

A Vászolyi Sajtműhely története 2014-ben kezdődött, amikor Reményik Kálmán feleségével a páratlan szépségű Balaton-felvidéki Vászolyra költözött. A közgazdász házaspár a táj, a közeli balatoni borászatok és az emberek közvetlenségének hatására úgy döntött, hogy sajtot és joghurtot fognak készíteni. Birtokuk egy völgyben terül el, melynek egyik fő különlegessége az ősbükkös, mely rendkívül értékes, így védett is Termékeik az évek során több alkalommal lettek díjazottak az Országos Sajtmustrán.

A Tebike családi vállalkozás Győr- Ménfőcsanakon található, a név a feldolgozott tejek jellegét tükrözik: TEBIKE - tehén, birka, kecske. A tejiparban három generációs szakmai tapasztalattal rendelkezik a család, mára pedig szinte minden évben díjakban részesülnek a Csermajorban rendezett Országos Sajtversenyen. Kecsketejből félkemény sajtot és három ízben (magyaros, fűszeres, natúr) friss sajtokat készítenek, valamint gomolyát, krémsajtot, joghurtot és kefirt. 

 
divider

Az Őrség aranya és krémes finomságok

 

A Batha Porta a festői Őrségben található Szalafő településen található. Batha Pál a hagyományos olajütéssel állítja elő a tökmagolajat, szőlőmag-, lenmag-, dió- és mogyoróolajat. A tökmagolaj hagyományos sajtolással készül. Ez az olaj a tájegység jellegzetessége, hiszen az országban szinte egyedülállóan ide köthető ez a sajtolási eljárás, így kapta a nevét is: Őrség aranya. Az olajok rendkívül jó hatással vannak szervezetünkre, hiszen gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban és ami a legfontosabb, hogy nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

Kecskés Valentin a Valentine’s Mogyoróvaj megálmodója, elkötelezett híve az egészséges táplálkozásnak és rendszeres sportnak. Saját életútja a példa rá, hogy minőségi élelmiszerekkel és folyamatos mozgással hatalmas változások érhetőek el. Minden terméke csakis a legkiválóbb minőségű, válogatott alapanyagokból készül, illetve nem tartalmaznak hozzáadott pálmaolajat, cukrot, sót és más adalékanyagot sem. A kézműves minőségnek köszönhetően össze sem hasonlíthatók más gyártók termékeivel.

A 15 hektáros Kujáni Tanya a gazdálkodás, szórakozás és pihenés célját szolgálja 1999 óta. Termékeik nagy részét külföldön értékesítik. Az itthon maradó friss meggyből, sárgabarackból, szilvából házias ízű dzsem készül, amit most már a Kifli vásárlói is élvezhetnek.

divider

Magyar földből magyar zöldség, fenséges savanyúság

 

A Noszlopi Finomságok márkanévvel közel 30 éve foglalkoznak hőkezelt savanyúságok előállításával. Kizárólag olyan zöldségek kerülnek az üvegekbe, melyek magyar gazdáktól, szabadföldi termesztésből származnak. A minőséget az is garantálja, hogy még szállítás előtt szemrevételezik a leszedett terményeket, hiszen így lehetnek biztosak abban, hogy makulátlan zöldség kerüljön az üvegbe. Saját receptúrával dolgoznak, a beérkező alapanyagokat azonnal feldogozzák, így is őrizve a frissességét egy-egy zöldségnek.

Kelet-Bakony lábánál fekszik Fehérvárcsurgó, melynek egyik eldugott dombjáról indultak 2014-ben a Csurgódombi Sziklevélfarm termékei. A mikrohajtások nem csak ízesek, roppanósak, hanem egészségesek is, igazi vitaminbombák. Beltartalmi értékük jelentős, vitamin és ásványi anyag szempontból is, így érdemes többször beiktatni az étkezésbe. A növényeket 10-24 napig nevelik, majd betakarítják, és frissen értékesítik. A növények vágás után 12-14 napig frissen tarthatók. Mikrozöldségeiket már nem csak séfek, hanem a Kifli vásárló is könnyen beszerezhetik.

divider

Pincészetek, borászatok

 

A Tornai Pincészet alapítója, Tornai Endre 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz.

A Kolonics Pincészet egy több generációra visszanyúló családi vállalkozás, ami a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. A borászat 30 000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a festői tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.

A Weninger család birtokai, az ökológiai gazdálkodást folytató közép-burgenlandi és a soproni, 25 hektárt kitevő területek szálai is az ifjabb Franz kezében futnak össze. Készül némi fehér bor is, de legmeghatározóbb mégis a Kékfrankos, amit a Cabernet Sauvignon, Merlot és Syrah egészít ki.

A Konyári család nemcsak szereti, de tiszteli is a környezetet: lehető legkevesebb permetezést használják, és a birtok részt vesz a szigorú agrár- és környezetgazdálkodási programban. A felhasznált tölgyfahordók fejében pedig 3 hektár tölgyfaerdőt telepítettek.