Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Ki és miért fogyaszt kávét

 

Tóth Sándor, kávészakértő, barista tréner és pörkölő írása.

 

 

 

 

Emlékszem az első találkozásomra a kávéval: csepp gyermek voltam, és nagyiéknál egy kotyogós kávéba mártott kockacukrot kaptam. Finom volt! Legalábbis úgy emlékszem. ☺

 

Aztán sündörögtem a következőért, de megkaptam az évtizedekre bevésődött, ma már tudom, hogy cseppet sem valós infót: „Nem kaphatsz többet, mert koffein van benne, és nem tudsz tőle aludni.”

 

 

Nos, ezt a történetet szerintem rengetegen ismerik, csupán más szereplőkkel.

 

Eltelt néhány évtized. Nagyi sajnos már nem mártja a kockacukrot a kávéba és nem adja a kis unokának, a kotyogóst is felcseréltem más eszközre, és bizony a kávéim is tudatosabban vannak megválasztva, mert én tudom, hogy mikor, miért és milyen kávét iszom. Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy ezzel mások is így vannak?

 

Néhány éve találtam egy KSH adatot, amit most a világért sem lelek, abban emlékeim szerint az szerepelt, hogy a felnőtt lakosság 87%-a fogyaszt kávét. Tételezzük fel, hogy a számokra jól, de a sorrendre rosszul emlékszem, ez akkor is 78%. 

 

 

Na, nézzük csak meg, hogy mik lehetnek a motiváló erők?

 

 

Van, aki reggeli kávéfüggő, aki nem lát, nem hall semmit, amíg nem issza meg a kávéját. 

 

Van, aki a reggelihez tejeskávét iszik.

 

Van, aki az irodában a kollégákkal fogyasztja.

 

Van, aki a pályaudvaron kávézik.

 

Van, aki az “ebéd utánit” és az “egy kilépőst” issza.

 

Van, aki a pöfékel mellé, és a van a “fúj, minek szívod hozzá” típus.

 

Van, akinek mindegy, van, aki mindenkinél jobban tudja, van, aki csak cukorral, van, aki “Isten ments, hogy cukorral”, van a robusztás, az arabicás, az olaszos,  az ultra újhullámos, a 3:1-es, az instantos, a gépi mochaccinos és még vagy egy tucatot felsorolhatnánk. 

 

 

 

 

No, és az ilyen sokféleképpen kávézó tömegben vannak sokan, akik veleszületett eleganciával kritizálják azt, ahogy más issza a kávét, de természetesen rosszul viseli, ha más kritizálja az ő kávézási szokásait.

 

Én pedig most megragadom az alkalmat, és közhírré teszem azt, amit igazából mindenki tud, hogy AZ EMBEREK AZÉRT ISSZÁK A KÁVÉT ÚGY, AHOGYAN SZOKTÁK, MERT ÚGY SZERETIK!  Ja! És a többieknek ehhez egyébként semmi köze nincs! ☺

Ezért a mai poszt végén válogatok is a végletekből! ☺

 

 

Ajánló:

A minap egy lakatosműhelybe mentem alkatrészt gyártatni egy állványhoz. Mikor odaértem, a srácok pont kávészünetet tartottak, és restelkedve mondták:

 

- Megkínálnánk, de te biztos nem iszol Nescafét. 

 

- Ok! Szívesen kínáljátok?

 

- Még szép!

 

Szóval ittam velük egy Nescafé Gold-ot, és ott, kérem, abban a hangulatban király volt!