Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
A Hét Hal Lakomája  - Jókuti András, Világevő beszámolója

A legolaszabb karácsonyi hagyomány, amit még az olaszok se ismernek

A Hét Hal Lakomája - bármelyik amerikai azonnal rávágja, hogy ez bizony a tradicionális olasz karácsonyi vacsora neve. Egy olasz nagy valószínűséggel inkább ráncolja a homlokát, mert még nem hallott a Festa dei Sette Pesciről. Ez ugyanis tényleg olasz, de kizárólag amerikai-olasz hagyomány, amit az elődök állítólag valahonnan a déli régiókból, talán Szicíliáról hoztak magukkal, ahol tényleg dívik húsmentes, haldominanciájú vacsorával ünnepelni. Persze eredettől teljesen függetlenül kiválóan alkalmas egy kicsit jobban megnéznünk, mert nagyon jó ötleteket adhat arra, hogy a szokásos hazai karácsonyi menünket is felfrissítsük pár új fogással.

A menü megválasztása egyébként teljesen szabad, szóval akár egy jó magyar halászlé is belefér, de ezek a leginkább elterjedt tételek:

  • marinált szardella (esetleg szardínia, például egy megvajazott, pirított kenyéren)
  • hallé branzinóból, vagy más halból
  • crudo di pesce, azaz haltatár (például vöröstonhalból, vagy lazacból)
  • paccheri con sugo di mare, azaz pasta tenger gyümölcseivel
  • pesce al forno, azaz csőben sült hal (például sütőben sült pisztráng, a hasában fűszernövényekkel, citrommal, fokhagymával sütve)
  • pesce alla griglia, grillezett halak, rákok
  • pesce in umido, azaz hal édesköménnyel, olívabogyóval

 

 

Egyikhez sem kell szigorúan ragaszkodni, bátran be lehet vetni egy kis friss osztrigát, serpenyőben éppen csak megpirított szentjakab kagylót, füstölt halból pástétomot…

Az persze külön aranyos, hogy a böjtölés ebben az esetben egy hatalmas lakoma formáját ölti.