Többet a borainkról - Francia szőlőfajták
Nagy Sebestyén vagyok, borszakíró, a Borjour rendezvények szervezője.
A következő hónapokban itt, a kifli.hu-n segítek majd eligazodni Magyarország és a világ borstílusai, szőlőfajtái és borvidékei között, hogy minél könnyebb legyen a választás a Kifli széles kínálatából – és minden vásárló éppen azt a bort vásárolja meg végül, ami az ő ízlésének legjobban megfelel.
Most azokat a szőlőfajtákat mutatom be, amik a legelterjedtebbek a világon és mindenhol nagyon népszerűek – nem véletlenül. Alapvetően francia eredetűek, de megtalálhatók szinte az összes borvidéken, így Magyarország területein is. Lássuk, miket tudnak kihozni a magyar borászok ezekből bevándorló szőlőkből!
A szőlőfajták rövid bemutatása után mindegyik fajtából ajánlok egy nagyszerű bort, ami megtalálható a kifli.hu kínálatában!
Chardonnay
Húsz-harminc évvel ezelőtt elképesztő Chardonnay-láz volt a világban: mindenki Chardonnay-t rendelt magának, aki menő akart lenni, és hát mindenki menő akart lenni… A szőlőfajta annyira népszerű lett, hogy túl is csordult: a ’90-es évek végére létrejött az ABC, azaz az Anything But Chardonnay (bármit, csak ne Chardonnay-t!) szlogen… Mostanra a szőlőfajta ismét elfoglalta méltó helyét. Minden boros lelke mélyén tudja, hogy a Chardonnay a fehérszőlők koronázatlan királynője, aki képes a legszebb arcát mutatni, akárhogyan is viselkednek vele a szőlész-borász alattvalók. Szóval gyönyörű és izgalmas tud lenni, friss, reduktív változatban és nagy, lehengerlő, tekintélyt parancsoló, hordós, vajas, mély, krémes hangulatában is…
Egy jó magyar Chardonnay a kifli.hu kínálatából: Figula Chardonnay, Csopak, 2018
Fehér húsú gyümölcsök: alma és barack aromái keverednek ebben a szépen érett, mégis remek savakat adó chardonnay-ban. Csak acéltartályt látott, hordót nem – úgy mutat nagy frissességet, hogy tele van finom gyümölcsök ízeivel.
Pinot Noir
Ha megkérdezünk egy borászt, hogy mi a 3 kedvenc szőlőfajtája, biztos, hogy közte lesz a Pinot Noir. Légies, könnyed, törékeny, érzékeny, sokoldalú, kifinomult borokat ad – értő kezekben. Nem könnyű vele bánni és nem egyszerű kihozni belőle a legjobbat. De ha egy borász megtalálja hozzá a kulcsot, csodákra képes. Szóval nagy kihívás – talán éppen ezért is kedvelik annyira a csúcsokat hódító borászok –, de megéri: egy jó Pinot ahányszor kóstoljuk, annyiféle: szeszélyes, ezerarcú, sohasem nehézkes, mindig nagy élmény kóstolni!
Egy jó magyar Pinot Noir a kifli.hu kínálatából: St. Andrea Pinot Noir, Eger, 2018
Az egri St. Andrea Pincészet a Pinot Noir nagy szakértője Magyarországon. Pinot-jukra mindig jellemző az ibolyás virágosság, kedvesség és könnyedség. A 2018-as boruk is olyan, hogy lehetetlen nem mosolyogva inni.
Syrah
Különleges, egyedi, karakteres, jófej szőlőfajta. Eleve milyen már, hogy egy szőlőből készült italnak feketeborsos, csokoládés karaktere van?! Márpedig a syrah-k többségével ez a helyzet, vakteszteken is egészen könnyű kiszúrni őket bódító, fűszeres illatukról. A szőlőfajtának van egy keleties egzotikussága, nemcsak a fűszeressége, hanem a neve és az eredete körüli cécó miatt is: sokan ugyanis meg vannak győződve róla, hogy perzsa eredetű, ezért Shiraznak mondják. A szőlő amúgy persze francia, de ettől még lehet számunkra illatra, ízre annyira különleges, hogy távoli világokat idéz.
Egy jó magyar Syrah a kifli.hu kínálatából: Vinatus Syrah, Villány, 2015
Alig tíz éve indult fiatal, ambiciózus villányi borászat a Vinatus. Syrah-juk sűrű, nagy, fűszeres, hordós anyag, mely garantáltan feltüzeli a kóstolóját.