Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Ezeket biztosan nem tudtad a sörről

Ezeket biztosan nem tudtad a sörről

A Kifli kigyűjtötte neked a legérdekesebb tényeket és történeteket a sörről, amelyeket még valószínűleg sosem hallottál. Az álmélkodás és mosolygás garantált!

 

Már az ókorban főztek sört

 

A sör eredete kissé homályos, de annyi biztos, hogy már az ókori Kínában (rizsből főzve, mézzel, szőlővel és galagonyával) és az ókori Egyiptomban itták – utóbbiak szűretlenül. Magáról a sörkészítési hagyományról először a mezopotámiaiak írtak először, sőt, Hammurabi babiloni király törvényoszlopán is található erre vonatkozó utalás.

 

A piramiskészítőket ezzel fizették ki

Az egyiptomi piramisépítő munkásokat úgy fizették ki minden nap, hogy napi egy gallon sört kaptak. Ez akkoriban sűrű volt és darabos, mivel tápláló árpakenyérből készült, datolyával ízesítve, tehát bőven elég energiaforrást biztosított a nehéz fizikai munkához. Úgyhogy lehet, hogy ha nincs sör, nincs piramis sem…

 

A középkorban több sört ittak, mint vizet

A több szempontból is kétes hírű történelmi időszakban, a középkorban annyira sok sör fogyott, hogy bőven lekörözte a vízfogyasztást. Ennek a legprózaibb oka persze az volt, hogy a víz gyakran fertőző volt. A sör ugyan nem volt olyan finom, mint manapság – leginkább egy egyszerű árpalére kell gondolni, komló nélkül –, de minden társadalmi- és korosztály fogyasztotta, a gyerekek is.

 

A nagy londoni sörárvíz

Ha kiömlik a söröd, az rémes. De ha 388.000 gallon ömlik ki, nos, az már katasztrófa. Ez történt ugyanis 1814-ben Londonban, amikor a Meux and Company sörfőzdéjének hatalmas tárolótartálya szétrepedt, és közel másfél millió liternyi sör zúdult a városra. A söráradásnak legalább nyolc halálos áldozata is volt.

 

Túléli az atombombát

Az ’50-es évek Amerikájában kísérleteztek azzal, hogy mi a következménye annak, ha különféle italok közelében atombomba-robbanás következik be. Az eredmények szerint már 250 méterre a robbanástól találtak olyan söröket, amelyek fogyaszthatóak voltak, bár a dobozuk sugárszennyezetté vált.

 

És ezt tudtad?

Az orvoslás atyja, Hippokratész is lejegyezte a sör gyógyhatásait, akkoriban lázcsillapító és vízhajtó hatásai miatt. Érdekes információmorzsa, hogy a sör fő alkotóeleme, a komló és a marihuána pedig ugyanabba a növénycsaládba tartozik, tehát rokonságban állnak egymással. A kis recék pedig azért kellenek a sörösüvegek alján, hogy ne csússzanak, azaz stabilan álljanak a gyártószalagon a sörösüvegek.

Ezek után máshogy fog esni minden korty sör, igaz? Hívd át a haverokat, rendeld házhoz a kedvenc söreidet és sztorizz nekik is két koccintás között, hogy milyen meglepő dolgokat olvastál a kedvenc italodról!

 

Források: 1, 2, 3