MEDITERRÁN SÜLT PADLIZSÁN JOGHURTTAL
Padlizsán nélkül elképzelhetetlen a Földközi-tenger keleti részének a konyhája, hideg és meleg főételként egyaránt fogyasztják. Ez a fogás igazán gyors, egyszerű, és nagyon laktató.
HOZZÁVALÓK
1/2 padlizsán
1/2 paprika
20 cl olívaolaj
1 csipet só
1 csipet bors
1 pohár Activia natúr joghurt
ELKÉSZÍTÉS
A padlizsánt vágd karikákra. Melegíts olívaolajat és süsd benne a padlizsán karikák mindkét oldalát 3 percig. Tedd félre egy nedvszívó papíron.
Keverd össze a joghurtot és az apróra vágott paprikát. Sózd, borsozd.
Tálald a sült padlizsánt a joghurtos mártogatóssal.
ZÖLDSÉGES KUSZKUSZ JOGHURTTAL
Észak-Afrika nagy kedvence, a kuszkusz durumbúza darából készül, könnyen emészhető, változatosan fűszerezhető és gyorsan elkészül. Érdemes beilleszteni nálunk is menübe!
HOZZÁVALÓK
1 közepes fej hagyma
2-3 szál sárgarépa
1 piros kalifornia paprika
1 konzerv csicseriborsó
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 csipet római kömény
fél kávéskanál fahéj
1 cayenne bors
½ kávéskanál őrölt koriander
1 teáskanál melasz, méz vagy barnacukor
só
olívaolaj
fél evőkanál vaj
250 ml Danone natúr joghurt
1 bögre (2.5 dl) kuszkusz
500 ml alaplé (lehet kockából)
ELKÉSZÍTÉS
Vágd gerezdekre a hagymát. Tisztítsd meg és vágd fel a répát.
Egy lábasban melegíts olívaolajat, dobd rá a hagymát és a répát. Párold 1-2 percig. Add hozzá a fűszereket és a mézet vagy cukrot, keverd meg, majd dobd mellé a paprikát. Öntsd rá a paradicsomkonzervet, sózd meg, adj hozzá kb. 1 dl vizet, majd forrald össze kb. 5-10 percig. Kóstold meg, és ha nem elég ízes, adj hozzá még fűszereket. Közben tedd a kuszkuszt hőálló edénybe, öntsd rá a forró húslevest, keverd meg, takard le jól, és ne nyúlj hozzá 7-8 percig. Add a raguhoz a leöblített csicseriborsót és lassú tűzön forrald további 2 percig, majd szedd le a lángról. Adj a joghurthoz 1-2 ek olívaolajat, kevés sót, esetleg 1 gerezd zúzott fokhagymát. Tedd félre.
Keverd meg a kuszkuszt, ami mostanra beszívta az összes levet, és add hozzá a vajat. Tálald a zöldséges raguval. Szórd meg a petrezselyemmel és kínáld mellé a joghurtot.
EPRES PANNA COTTA
Olaszországnak nem csak a tiramisut és az isteni café lattét köszönhetjük, hanem a panna cottát is. Ehhez az olasz desszerthez csupán tejre, valamilyen sűrítő anyagra (pl. agar-agar), cukorra és egy kis vaníliakivonatra lesz szükséged. A tetejét pedig díszítheted bármilyen gyümölcsös, esetleg karamellás öntettel. Ne félj az epren kívül más gyümölcsökkel is kísérletezni!
HOZZÁVALÓK
¾ csésze tejszín vagy tej
1 csésze Activia krémes natúr joghurt
2 evőkanál cukor
½ teáskanál vaníliakivonat
2 teáskanál Agar-agar
2 evőkanál gyümölcs
díszítéshez málna, eper vagy áfonya
ELKÉSZÍTÉS
Vajazz ki 6 kis poharat.
A mérőpohárban keverd össze az agar-agart és a mandulatejet. Egy közepes lábasban folyamatos kavarás mellett forrald fel a mandulatejet.
Öntsd ki a joghurtot, majd tedd bele a cukrot, a tejszínt vagy tejet és keverd addig, míg egyenletes nem lesz. Add hozzá a vanília kivonatot.
Egyenlően oszd el a keveréket a poharakban. Tedd be 20 percre a fagyasztóba a poharakat, és néha keverd meg.
Hűtve, gyümölcsökkel díszítve tálald.
A SZAKÁCS TIPPJE: A krémesebb textúráért hagyd a hűtőben több órán keresztül - akár 2 napig is eláll a hűtőben.