Magyarországon minden egyes nap jelentős mennyiségű élelmiszer kerül a kukákba
Mi itt a Kiflinél szeretnénk a lehető legkevesebb hulladékot termelni, így igyekszünk minden termékünkből csak annyit rendelni, amennyi biztosan el is fog fogyni.
Amennyiben mégis maradna eladatlan termék, azt a szavatossági idő végéhez közeledve kedvezményes áron értékesítjük, hogy tényleg ne kelljen kidobni azt amit nem feltétlenül muszáj.
De hogyan csökkenthetjük a kidobott élelmiszer mennyiségét otthonunkban?
Az alábbiakban ehhez adunk néhány hasznos tanácsot.
• Tudatosan vásároljunk!
• Érdemes mindig annyi alapanyagot vásárolnunk a főzéshez,
amit fel is fogunk használni.
• Először be, először ki.
Csakúgy, mint a Kifli raktárában, otthon is érdemes ezt a szabályt követni. Először mindig a korábban megvásárolt termékeket fogyasszuk el, így nem marad a hűtőben lejárt joghurt, tej, hús vagy egyéb romlandó áru.
Figyeljünk oda a megfelelő tárolásra!
Minden élelmiszernek megvan az ideális tárolási módja. Tudta például, hogy a banánt és a paradicsomot nem érdemes a hűtőbe tenni? A hűtőn belül is megvan az, hogy melyik részen érdemes a különböző élelmiszereket tartani. A tojást például fent, a zöldégféléket pedig inkább lent.
A fagyasztás
A fagyasztás kiváló módja az élelmiszerek tárolásának, és a bennük található vitaminok és ásványi anyagok megőrzésének. Használjuk a fagyasztót minden olyan alkalommal, amikor túl sokat vásároltunk, vagy valamiért nem tudjuk időben felhasználni a hűtőnkben megtalálható élelmiszert.
Érdemes olyan edényeket használni, melyekben fel tudjuk porciózni a fagyasztott ételeket. A túlérett banánból például tökéletes smoothie-t lehet készíteni, ha felszeletelve lefagyasztjuk.
Komposztálás természetesen
A komposzt kincs. Van esetleg otthon kert? Ebben az esetben érdemes az organikus hulladékot különválasztani a szervetlentől. A gyümölcs és zöldség maradék az egyik legjobb tápanyag a kerti növények számára.
Lakásban laksz?
Akkor sincs baj, ma már nagyon sok fajta beltéri komposztáló kapható, amibe csak be kell pakolni a szerves maradékokat. Az így készült komposzt tökéletes a dísz vagy fűszernövények számára. Használjuk fel a maradékokat!
A húsleveshez felhasználhatjuk a megmaradt zöldséget, a hagyma lehántott szélét, sőt akár a megmaradt csirkecsontokat is. A megmaradt petrezselyemből és a répa zöldjéből kiváló pesto készíthető. A megmaradt gombát, paradicsomot vagy akár gyümölcsöt kiszárítva felhasználhatjuk fűszerként.
Élesszük fel a fonnyadt zöldségeket! Elfonnyadt a salátalevél vagy a fűszer? Egy tálka vízbe helyezve a legtöbb zöldség visszanyeri friss állagát, és újra felhasználhatóvá válik.