Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

MI AZ A DURUMBÚZA, ÉS MIÉRT HASZNÁLJÁK EZT A BARILLA TÉSZTA KÉSZÍTÉSÉHEZ?

 

A durumbúza olyan búzafajta, amely megfelelő őrléssel kiváló minőségű búzadarát eredményez. Kiváló minőségű, mert a búzadarában magas gluténtartalmú fehérjék vannak. Ezek a tulajdonságok, valamint a búzadara kompakt szerkezete lehetővé teszik, hogy a Barilla tészta megőrizze főzési konzisztenciáját, finom ízét és al dente állagát.

 

A TÉSZTA FŐZÉSE: AZ ALAPOK

 

Nagyon sok érv szól amellett, hogy tésztát együnk: ízletes, könnyen és gyorsan elkészíthető. Mindezek mellett sokoldalú is, mert könnyen párosítható számos egészséges összetevővel, mint például a sovány fehérjékkel, zöldségekkel és hüvelyesekkel.


Az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes szem előtt tartani a tészta főzésekor az, hogy addig kell főzni, amíg még éppen kemény a belseje, vagyis olaszul „al dente”, azaz “fogkemény” állagú. Az „al dente” állagúra főzött tészta glikémiás indexe alacsony, és íze is jobb, mint a túlfőtt és pépes tésztáé.


A Barilla tészta a legjobb minőségű durumbúzából készül, így nem enged ki sok keményítőt a főzővízbe. A túl sok keményítőt kiengedő tészta főzővize zavaros lesz, és az ilyen általában ragadós és csomós főtt tésztát eredményez.

 

MI A TÉSZTA ÉS SZÓSZ MEGFELELŐ ARÁNYA?

 

Sokakat érdekel, hogy mi lehet a tészta és szósz aránya.

Táplálkozási szakértőink tanácsa alapján egy felnőtt számára javasolt adag száraztészta mennyisége 85g. A gyerekeknek nehezebb meghatározni ezt a mennyiséget, de egy 5-10 éves gyereknél átlagosan 50-60g száraztészta egy adag.

A paradicsomos szószok esetében a száraztészta tömegének megfelelő tömegű szószt javaslunk használni. A nehezebb és dúsabb (például húsos, halas, tejszínes) szószok esetében a tésztaadag 80%-ának megfelelő mennyiséget, azaz 68g-ot javaslunk, a pestok esetében a száraztészta tömegének 50%-át, azaz 42g-ot.

 

TÉSZTA PRO-TIPP: HOGYAN HASZNOSÍTSD A FŐZŐVIZET?

 

Amikor megfőtt a tészta, ne öntsd ki az összes vizet a lefolyóba. Tegyél félre egy csészényit és add hozzá a szószhoz, miközben összekevered azt a főtt tésztával. Egy kis főzővíz a szószt a „túl sűrűről” a „pont megfelelőre” módosítja anélkül, hogy annak ízét felhígítaná. Ráadásul a főzővízben található tésztából kifőtt keményítő lehetővé teszi, hogy a tészta tovább főjön a serpenyőben a szósszal, így adva neki még jobb állagot és ízt.

 

Barilla tészták