

MI AZ A DURUMBÚZA, ÉS MIÉRT HASZNÁLJÁK EZT A BARILLA TÉSZTA KÉSZÍTÉSÉHEZ?
A durumbúza olyan búzafajta, amely megfelelő őrléssel kiváló minőségű búzadarát eredményez. Kiváló minőségű, mert a búzadarában magas gluténtartalmú fehérjék vannak. Ezek a tulajdonságok, valamint a búzadara kompakt szerkezete lehetővé teszik, hogy a Barilla tészta megőrizze főzési konzisztenciáját, finom ízét és al dente állagát.
A TÉSZTA FŐZÉSE: AZ ALAPOK
Nagyon sok érv szól amellett, hogy tésztát együnk: ízletes, könnyen és gyorsan elkészíthető. Mindezek mellett sokoldalú is, mert könnyen párosítható számos egészséges összetevővel, mint például a sovány fehérjékkel, zöldségekkel és hüvelyesekkel.
Az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes szem előtt tartani a tészta főzésekor az, hogy addig kell főzni, amíg még éppen kemény a belseje, vagyis olaszul „al dente”, azaz “fogkemény” állagú. Az „al dente” állagúra főzött tészta glikémiás indexe alacsony, és íze is jobb, mint a túlfőtt és pépes tésztáé.
A Barilla tészta a legjobb minőségű durumbúzából készül, így nem enged ki sok keményítőt a főzővízbe. A túl sok keményítőt kiengedő tészta főzővize zavaros lesz, és az ilyen általában ragadós és csomós főtt tésztát eredményez.
MI A TÉSZTA ÉS SZÓSZ MEGFELELŐ ARÁNYA?
Sokakat érdekel, hogy mi lehet a tészta és szósz aránya.
Táplálkozási szakértőink tanácsa alapján egy felnőtt számára javasolt adag száraztészta mennyisége 85g. A gyerekeknek nehezebb meghatározni ezt a mennyiséget, de egy 5-10 éves gyereknél átlagosan 50-60g száraztészta egy adag.
A paradicsomos szószok esetében a száraztészta tömegének megfelelő tömegű szószt javaslunk használni. A nehezebb és dúsabb (például húsos, halas, tejszínes) szószok esetében a tésztaadag 80%-ának megfelelő mennyiséget, azaz 68g-ot javaslunk, a pestok esetében a száraztészta tömegének 50%-át, azaz 42g-ot.
TÉSZTA PRO-TIPP: HOGYAN HASZNOSÍTSD A FŐZŐVIZET?
Amikor megfőtt a tészta, ne öntsd ki az összes vizet a lefolyóba. Tegyél félre egy csészényit és add hozzá a szószhoz, miközben összekevered azt a főtt tésztával. Egy kis főzővíz a szószt a „túl sűrűről” a „pont megfelelőre” módosítja anélkül, hogy annak ízét felhígítaná. Ráadásul a főzővízben található tésztából kifőtt keményítő lehetővé teszi, hogy a tészta tovább főjön a serpenyőben a szósszal, így adva neki még jobb állagot és ízt.

Barilla tészták


Barilla Penne Rigate

Barilla Maccheroni

Barilla Spaghetti

Barilla Spaghettini

Barilla Spaghetti szálas durum száraztészta

Barilla Fusilli durum száraztészta

Barilla Farfalle durum száraztészta

Barilla mini fusilli

Barilla Tagliatelle hosszúmetélt szálas durum száraztészta

Barilla Maccheroni apró durum száraztészta
