Szerezz exkluzív előnyöket az első rendelés után!

Kiszállítás akár 90 percen belül

14 nap ingyenes kiszállítás

100%-os elégedettségi garancia

Budapest területe

Szállítás

Ez a tartózkodási helyed?

Add meg a címed a pontos szállítási idők és a releváns választék megtekintéséhez.

Kosár

Zöld Spárga 10mm+, csomagolt

500 g
Prémium minőségTermelőiFrissen szedett
2599 Ft 5198 Ft/kg

Házhoz szállítás akár 90 percen belül

300+ vásárlónk veszi rendszeresen

Származási ország: Magyarország,
Tudtad?
Helyi termelők és vitathatatlan frissesség

Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.

"Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van." (*1 forrás: nébih)


A zöldspárga élénk zöld színű, íze intenzívebb, mint a fehéré, átmérője vékonyabb, mint a leves spárgáé.

*A kép illusztráció.

Érdekessége

A liliomfélék családjába tartozó évelő növény, megvastagodott hajtását, az úgynevezett spárgasípot fogyasztjuk.

A spárga útja

A spárgaszezon április közepétől június végéig tart, ezért érdemes ebben az időszakban minden lehetőséget megragadni a fogyasztására. A spárga termesztése gondoskodást és türelmet igényel, ugyanígy a betakarítás is, amely eléggé időigényes tevékenység.

Legideálisabb a spárga kézi betakarítása, ami után azonnal lehűtik, válogatják és elosztják. Annak érdekében, hogy a spárga megőrizze legjobb tulajdonságait, a betakarítás után 6 órával már rendelhető, 12 órán belül lehet az asztalodon. A jutalom a nap végén: a frissen betakarított spárga íze, amely kiemelkedően gyengéd, mégis karakteres, hasonlóan a fiatal borsóhoz.

*A kép illusztráció.

A spárga tisztítása

  1. A spárga hegyében könnyen megragad a föld, ezért jó alaposan meg kell tisztítani, különös tekintettel erre a területre. Érdemes akár beáztatni egy kicsit, majd szűrő fölött folyó víznél alaposan megmosni. 
  2. Mosás után a spárga szárának alját el kell távolítani.
  3. A szár aljának eltávolítása egyszerű: hajlítsd meg a szárat addig, amíg a fás rész magától eltörik.
  4. A letört aljat kidobhatod, a szárral és a tollszerű véggel fogsz dolgozni, arra lesz szükséged.
  5. A zöld spárgát nem szükséges meghámozni
  6. Attól függően, hogy mit készítesz belőle, feldarabolhatod, vagy hagyhatod egészben is. 

Tökéletes friss tavaszi ételeket készíthetünk belőle, mint például :

  • Bacon-be tekert sült spárga hasábok 
  • Rakott zöld spárga 

Forrás

https://portal.nebih.gov.hu/-/a-sparga

Termékinformációk

Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.

Tápérték: 100 g

Energia83.68 kJ/20 kCal
Zsír0.1 g
amelyből telített zsírsavak0 g
Szénhidrát1.8 g
amelyből cukor1.8 g
Fehérje2.2 g
0 g
Élelmi rost2.1 g