




Zöld Spárga 10mm+, csomagolt
500 gHázhoz szállítás akár 90 percen belül
Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.
- Leírás
- Összetevők
- Hasonló termékek
- Több termék ebből a márkából
- Receptek
"Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van." (*1 forrás: nébih)
A zöldspárga élénk zöld színű, íze intenzívebb, mint a fehéré, átmérője vékonyabb, mint a leves spárgáé.
*A kép illusztráció.
Érdekessége
A liliomfélék családjába tartozó évelő növény, megvastagodott hajtását, az úgynevezett spárgasípot fogyasztjuk.
A spárga útja
A spárgaszezon április közepétől június végéig tart, ezért érdemes ebben az időszakban minden lehetőséget megragadni a fogyasztására. A spárga termesztése gondoskodást és türelmet igényel, ugyanígy a betakarítás is, amely eléggé időigényes tevékenység.
Legideálisabb a spárga kézi betakarítása, ami után azonnal lehűtik, válogatják és elosztják. Annak érdekében, hogy a spárga megőrizze legjobb tulajdonságait, a betakarítás után 6 órával már rendelhető, 12 órán belül lehet az asztalodon. A jutalom a nap végén: a frissen betakarított spárga íze, amely kiemelkedően gyengéd, mégis karakteres, hasonlóan a fiatal borsóhoz.
*A kép illusztráció.
A spárga tisztítása
- A spárga hegyében könnyen megragad a föld, ezért jó alaposan meg kell tisztítani, különös tekintettel erre a területre. Érdemes akár beáztatni egy kicsit, majd szűrő fölött folyó víznél alaposan megmosni.
- Mosás után a spárga szárának alját el kell távolítani.
- A szár aljának eltávolítása egyszerű: hajlítsd meg a szárat addig, amíg a fás rész magától eltörik.
- A letört aljat kidobhatod, a szárral és a tollszerű véggel fogsz dolgozni, arra lesz szükséged.
- A zöld spárgát nem szükséges meghámozni
- Attól függően, hogy mit készítesz belőle, feldarabolhatod, vagy hagyhatod egészben is.
Tökéletes friss tavaszi ételeket készíthetünk belőle, mint például :
- Bacon-be tekert sült spárga hasábok
- Rakott zöld spárga
Forrás
https://portal.nebih.gov.hu/-/a-sparga
Termékinformációk
Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.
Tápérték: 100 g
Energia | 83.68 kJ/20 kCal |
Zsír | 0.1 g |
amelyből telített zsírsavak | 0 g |
Szénhidrát | 1.8 g |
amelyből cukor | 1.8 g |
Fehérje | 2.2 g |
Só | 0 g |
Élelmi rost | 2.1 g |