Lime, lédig

kb. 80 g

kb

 185 Ft 2 199 Ft/kg

Házhoz szállítás akár 90 percen belül

900+ vásárlónk veszi rendszeresen

Származási ország: Brazília,
Tudtad?
Helyi termelők és vitathatatlan frissesség

Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.

Termése vékony héjú, mag nélküli, bőlevű, kellemes ízű, visszafogottan savanykás. A citrom közeli rokona, amelynek teljes érettségben is zöldessárga marad a héja amely, sokkal vékonyabb a „hagyományos citroménál”. A gyümölcshús nagyon lédús, illatos és aromásabb a citroménál. 

Érdekessége

A vadon élő hárs valószínűleg az indonéz szigetvilágból vagy Ázsia közeli szárazföldjéről származik. Az arab kereskedők mintegy 1000 körül vihettek lime-ot és citromot Indiából a keleti mediterrán országokba és Afrikába. A mediterrán nyugati országokba visszatérő keresztes lovagok vezették be a lime-ot a 12. és 13. században. Kolumbusz Kristóf 1493-ban második útjára vitte a citrusmagokat, köztük valószínűleg lime-ot is Nyugat-Indiába, és a fák hamarosan széles körben elterjedtek Nyugat-Indiában, Mexikóban és Floridában. Gyakorlatilag minden citrustermő területen korlátozott mértékben termesztenek hársot. A lime C-vitamint (aszkorbinsavat) tartalmaz, és korábban a brit haditengerészetben használták a skorbut megelőzésére – innen ered a „mészes” becenév.  A thai lime vagy makrut lime (C. hystrix) gyümölcse és levelei jellegzetes ízt adnak a délkelet-ázsiai konyháknak, és néha az illatszerekben is használják. 

*A kép illusztráció.

Érdekessége

Más néven zöld citrom. Délkelet-Ázsiából, Indiából származik, de napjainkban már minden trópusi országban termesztik. A citromhoz hasonlóan magas a C-vitamin tartalma.

Felhasználás

A koktélok kedvelt alapanyaga. Használhatjuk még gyümölcssaláták készítésekor, piskótákhoz, mártásokhoz és pácok ízesítéséhez is. A mexikói, latin-amerikai, indiai és a thai konyha elengedhetetlen hozzávalója.

Tárolás

Száraz, hűvös helyen, 10-12 °C között tárolandó

Forgalmazó

Kifli.hu Shop Korlátolt Felelősségű Társaság
1106 Budapest, Jászberényi út 45.


Termékinformációk

Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.