Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Karácsony a babával - 5+1 tipp a stresszmentes a Karácsonyért

Karácsony a babával - 5+1 tipp a stresszmentes karácsonyért

 

Nyakunkon a Karácsony! Mi lenne azonban, ha idén a vállunkat nyomó felatahegyek letudása helyett inkább egy lelassultabb, meghittebb ünnep megélése lenne a cél? 

Tudom persze, hogy kisgyermek mellett ez nem egy könnyen kivitelezhető feladat, ugyanakkor most, hogy pici gyermek van a családban, van értelme ismét igazán a Karácsonyi ünneplésnek. Hiszen ez a csillogó szemek, izgatott susmusok és boldog arcocskák időszaka!

 

Éljük hát meg őket örömteli szívvel, a teendőkkel való végeláthatatlan küzdelem helyett! 

 

Mielőtt kifejtek néhány tippet és trükköt ennek megvalósítása érdekében, fontosnak érzem leszögezni: a legtöbb feladat és teendő amit hajszolunk igazából csak “körítés”, egy vélt, de nem valós kötelesség. 

Nagy rá az esély ugyanis, hogy visszatekintve gyermekünk nem arra fog emlékezni, hogy hányféle sütemény volt az asztalon, milyen volt a csomagolópapír, vagy - egy-két kivételtől eltekintve - mit kapott Karácsonyra a Jézuskától, hanem a közös pillanatokra, cinkos mosolyokra, rátok jellemző családi szokásokra. 

 

Amikor tehát beleveted magad az idei ünnepi teendőkbe, azt kérlek ennek tudatában tedd! De hogy tovább segítselek az előtted álló hetekben, van még néhány hasznos tippem!

 

1, Írj listát!

Akár “listás” vagy, akár nem, ilyenkor hasznos lehet összeszedni és rendszerezni azt a sok gondolatot, ami az ünnepek alatt felbukkan a fejedben. Mik legyenek az ajándékok? Mi legyen az ünnepi menü? Mi az, amit semmiképpen se felejts el? Írd csak fel, írd fel mindet, hogy később érdemben foglalkozhass velük! A legjobb persze, ha szánsz néhány nyugodt pillanatot a listád összeírására, mondjuk egy kellemes illatgyertya és egy forró ital társaságában! Azért így mégiscsak kellemesebb, nemde? 

 

 

2, Szelektálj! Mi az, ami valóban fontos? 

Ha megvan a lista, akkor jobb, ha már most tudomásul veszed: a leírt dolgokból nem fog minden megvalósulni! Gondold át, hogy mi az ami számodra fontos és elengedhetetlen kelléke az ünnepnek, és a legjobb, ha erről a családot is kifaggatod! Biztosra veszem, hogy a “legalább hatféle sütemény” és hasonló tételek nem fognak szerepelni az ötletek között, így a bejövő és az általad átgondolt szempontok mentén át is nézheted és meg is kurtíthatod az előzőleg összeírt listádat. Senki se említette, hogy Karácsonyfaként csillogjon-villogjon az egész ház? Akkor a komoly dekorálás feladatát már húzhatod is ki! 

Vannak persze tételek, amelyek nélkül akkor sem ünnep az ünnep, ha konkrétan senki sem hozza fel - ilyen lehet például az ünnepi vacsora. Ezeknél a teendőknél is érdemes azért átgondolnunk, hogy mi az az energiamennyiség, amit - jó szívvel - bele tudunk fektetni. 

 

3, Egyszerűsíts!

Ha kész a valóban fontos és szükséges tennivalók listája, még akkor is faraghatunk egy kicsit a kötelességeinken: érdemes átnézni, hogy mi az, amit egyszerűsíthetünk, vagy mi az, amihez igénybe vehetünk némi segítséget. Tipikusan egyszerűsíthető tétel például az ünnepi menü és sütihegy: noha a finomságok nélkül nincs Karácsony, össze lehet beszélni a rokonsággal, hogy ki, mit süt vagy főz, és mi magunk is megegyezhetünk saját magunkkal abban, hogy idén nem kell háromféle előétel és vagy ötféle főétel. 

Ínycsiklandó bejglik és karácsonyi aprósütemények » 

Klasszikus és modern karácsonyi receptek a Kifli Séfen »

 

4, Tervezd meg! Szervezd ki!

Ha tudod, hogy mik azok a dolgok, amelyekkel valóban dolgod van, készíts részletes tervet arról is, hogy mikor mivel foglalkozol! Természetesen nem kell mindent egyedül csinálnod: a ház dekorálásába, vagy a sütik szaggatásába már a valamivel nagyobb gyerekek is bevonhatók, és ez az év tökéletes alkalom lehet arra is, hogy apa megtanuljon végre ajándékokat csomagolni. (A tökéletesen becsomagolt ajándékok képét pedig ezzel el is engedtük idénre, igaz?)

De a bevásárlást is bízd nyugodtan ránk, te csak pakolj bele a virtuális bevásárlókosaradba, a többit mi intézzük! 

A lényeg persze ez: ha leírod és időzíted is a teendőidet, akkor  jó eséllyel nem marad el semmi fontos!

Bízd ránk a bevásárlást! »

 

 

5, Éld meg!

Sokszor nem a cél, hanem az út a fontos. Így van ez kicsit az ünnepi készülődéssel is. Gyújts meg egy illatgyertyát, tedd fel a kedvenc karácsonyi playlistedet, hordj bohókás ünnepi ruhákat… a lényeg, hogy ne csak a feladatokra, hanem a saját megélésedre is koncentrálj!

Nagy valószínűséggel az ünnep nem lesz tökéletes: lesz, ami elromlik, lesz, ami nem sikerül és a gyerekek is hozzák a szokásos formájukat, de a hangsúly nem is a Facebookon posztolt tökéletességről, hanem a családotokról szól. Rólatok, a közös élményekről és közös mókázásról.

Ehhez pedig az kell, hogy Anya is jelen legyen. Átéljen, ne átvészeljen. 

 

 

+1 Kisgyermeked van? Tervezd meg a hozzátáplálást is! 

Hogy babád ne az ünnepi asztalnál találkozzon először egy-egy összetevővel, tervezd meg az elkövetkezendő időszakra azt is, hogy milyen hozzávalókkal szeretnéd még őt megismertetni a Karácsonyi eszem-iszom előtt. (Ehhez nyújtok segítséget két korábbi cikkben is!) 

Karácsony a babával - Karácsonyi ételek a hozzátáplálásban

Karácsony a babával - Bababarát mézeskalács

 

Nem elég azonban, ha Te tisztában vagy a lehetőségekkel, fontos, hogy szólj erről a környezetednek is! Némi félreértést, sőt, akár sértődést is meg lehet előzni azzal, ha a Nagyi, vagy a rokonság is tudja, hogy mik azok a falatok, amikből ehet a pici, és mik azok, amikből még nem. Mivel mindenki a legifjabb kóstolgatónak szeretne kedvezni, a legjobb, ha nyújtasz néhány konkrét, biztonságos receptet is, hogy aki étellel is szeretne kedveskedni gyermekednek, az magabiztosan tehesse azt. 

Kis hazánkban az étel elkészítése és az evés fontos “szeretetnyelv” (ha elfogadjuk, ha nem), így a legjobb megoldás, ha nyíltan kommunikálunk és segítjük a rokonságot ennek kifejezésében is. Így biztosan elkerülhető a családi dráma, a felesleges feszkó és az ügyelet is. 

 

A legfontosabb azonban ez: szemléld objektíven az elkövetkezendő időszakot, kötelezd el magad a számotokra fontos értékek mellett és ezek mentén készülj – stresszmentesen – a Karácsonyra!

 

Örömteli ünnepi készülődést kívánok!