Karácsony a babával - Karácsonyi ételek a hozzátáplálásban
Itt a december, az advent és a nagy karácsonyi készülődések időszaka!
Noha ilyenkor a teendők listája bőven meghosszabbodik néhány extra ponttal, a kisgyermekes szülők még egy fontos feladattal számolhatnak - és kell, hogy számoljanak - az ünnepi időszakban: a karácsonykor fogyasztott finomságok összetevőinek biztonságos bevezetésével a babák hozzátáplálásában.
Szakemberként azt vallom, hogy soha nem lehet elég óvatosnak lenni, ezért mindig hangsúlyozom a hozzátáplálásban a fokozatosság elvét: egy-egy új alapanyagot csakis egyenként, kis mennyiségben, lépésről-lépésre ismertessünk meg a kicsikkel!
Ráadásul az ünnepi hagyományokhoz fűződő ételek több alapanyaga is nagyobb arányban okozhat érzékenységet, így már csak ezért sem szerencsés, ha a karácsonyi forgatagban találkozik velük először a baba. Ilyen ételek például: a hal, dió, mogyoró, mák, méz, tojás, túró, tej, vagy a torma.
Jó hír azonban, hogy az itt felsoroltak közül a méz és a torma kivételével szinte mind adható 1 éves kor alatt, ha a gyermek egészséges, nem fordult elő asztma, ekcéma, szénanátha vagy allergia eddig a hozzátáplálás során, és a közeli hozzátartozóknál sincs érzékenység a fenti élelmiszerekre, illetve a baba nem koraszülött vagy nem császármetszetszéssel jött világra. (Utóbbi kettő azért fontos, mert magasabb rizikóba sorolják a babát, ezért konzultálj gyermeked orvosával.)
Lássuk tehát részletesebben, hogy melyik alapanyag mikortól vezethető be a babáknál (ha a fenti tényezők nem játszanak szerepet):
- Hal: 6-7 hónapos kortól adható, ugyanakkor figyelembe kell vennünk az egyes halfajok higanytartalmát. A legbiztonságosabb választások között találjuk az atlanti tőkehalat, az édesvízi pisztrángot, a harcsát, a heringet, a lazacot, a sügért és a tonhalat is. Tovább a halakhoz »
- Dió, mák, mandula, kesudió, mogyoró: 1 éves kor előtt adhatók, a félrenyelés és az allergiás reakció kockázata miatt azonban csak darálva, hőkezelve és kis mennyiségben. Tovább a magvakhoz »
- Tojás: 6-7 hónapos kortól adható. Tovább a tojásokhoz »
- Méz: 1 éves kortól adható csak, a botulizmus veszélye miatt. Tovább a mézekhez »
- Aszalványok: Darálva-mosva 9 hónapos kortól adható, darabolva vagy egészben pedig éves 3 kor után (Minden esetben fontos, hogy kén-dioxid mentes legyen). Tovább az aszalványokhoz »
- Gesztenye: 7 hónapos kortól adható, natúr verzióban. Tovább a gesztenyékhez »
- Túró: 8-9 hónapos kortól. Tovább a túrókhoz »
- Tej: 11-12 hónapos kortól adható az ételhez adott mennyiségben, hőkezelve! Tovább a tejekhez »
- Torma: 1 év után. Tovább a tormákhoz »
- Cékla: 10 hónapos kor után adható, a zöldség esetleges nitrát / nitrit tartalma miatt. Tovább a céklákhoz »
- Fahéj, vanília, szegfűszeg: 7 hónapos kor után. Tovább a karácsonyi fűszerekhez »
- Sütőpor (foszfátmentes), szódabikarbóna, élesztő: 8 hónapos kortól. Foszfátmentes sütőpor, szódabikarbóna és élesztő »
- Citromhéjat tartalmazó étel: 8-9 hótól (kezeletlen citromból). Citrom és citromhéj »
- Zöldfűszerek: 8-9 hónapos kortól. Tovább a zöldfűszerekhez »
Fontos, hogy alkoholt tartalmazó ételt vagy süteményt semmi esetben sem adjunk a piciknek, hiszen a hőkezelés nem garancia arra, hogy sikerült teljesen "ártalmatlanná" tenni az adott finomságot.
Természetesen az ünnepek alatt az orvosok, mentősök is többet pihennek, így ha nagy a baj, sajnos kevesebb segítség áll rendelkezésünkre. Ezért is érdemes az allergén, vagy fulladásveszélyes alapanyagokat a hozzátáplálási táblázatok ajánlásának megfelelően, apránként, kellő körültekintéssel bevezetni!
Ha így cselekszünk, már egy hatalmas lépést tettünk annak irányába, hogy valóban nyugodt és gondtalan legyen a karácsony.