• Kedves Kiflis! A pünkösdi ünnepnapokon kicsit megpihen a kiszállításunk, hogy keddtől újult erővel és emelt kapacitással támogassunk a bevásárlásban. Előrendelést viszont már most is fogadunk!
Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Így spórolj időt a hozzátáplálás alatt

Így spórolj időt a hozzátáplálás alatt

 

Az ember lánya alig eszmél a szoptatás-pelenkázás-altatás szentháromságból, máris jön a pürépara, amikor a meglévő félelmek és aggodalmak mellé társul a mit, mikor, mennyit, miből és hogyan ötösfogata is. 

Az persze magától értetődő, hogy a hozzátáplálás komoly feladat, melyet kellő körültekintéssel kell megkezdeni, félni vagy szorongani azonban cseppet sem érdemes. Tudni szeretnéd, hogyan kerüld el a napi konyhai pepecselést, a milliónyi koszos edényt és miként biztosíthatsz magadnak időt, amit a konyhai munkák helyett kisbabáddal tölthetsz? Kövesd tanácsaimat és meglátod, a hozzátáplálás könnyebb, mint gondolnád!

 

A hozzátáplálás első lépése: a beszerzés

A pürékorszak beköszöntét megelőzően minden anyuka lázas kutatásba kezd. Ételpárolók, szilikon tárolók, botmixerek, ételtároló dobozkák, zacskók, kanalak és receptes könyvek vonulnak be gyors egymásutánban a konyhába. Hogy pontosan mire van szükség, azt anyukája és babája válogatja. A low cost megoldást egy kifejezetten a püré készítéséhez használt kisméretű edény, egy botmixer és néhány szilikon pürétároló jelenti, de ha az anyagiak engedik, egy bébiétel készítő gép kiváló befektetés a mama és a baba örömére egyaránt.

Ezen kívül célszerű utánanézni annak is, hogy a következő egy-két hónapban a baba mely ételcsoportokat, zöldségeket és gyümölcsöket ismerheti meg. Ha már rendszerben látjuk, milyen alapanyagokra lesz szükségünk, már nincs más dolgunk, meg megbízható termelőtől - nagymamától, biogazdaságból, leinformálható árustól - beszerezni a finomságokat.

 

Spórolj időt azzal, hogy előre dolgozol!

Mivel a bébi püréi megfelelő módon fagyasztva és tárolva két teljes hónapig megőrzik szavatosságukat, célszerű előredolgozni és ezzel rengeteg időt megspórolni a sokszor ahogy-esik-úgy-puffan típusú babás hétköznapok során. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a megtisztított és felaprított zöldségeket kevés vízben párolni, majd ha az adott alapanyag elkészült, botmixerrel vagy aprítógéppel a baba aktuális hozzátáplálási szakaszának megfelelő textúrájúvá aprítani azt.

Fontos, hogy a különböző alapanyagokat külön-külön készítsük elő és a pürék hűlését követően is egymástól elkülönítve fagyasszuk le! Ehhez használhatunk kifejezetten a bébiételek fagyasztására és tárolására kifejlesztett szilikon ételtárolót, de végszükség esetén néhány jégkocka-készítő is jó szolgálatot tehet.

 

 

Püréfagyasztási és kiolvasztási kisokos kezdőknek és középhaladóknak

Az elkészült pürét először hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd ezt követően adagoljuk a tárolókba. Ezután a lezárt tárolót huszonnégy órán át pihentessük a fagyasztóban, majd amikor a pürék teljes egészében megszilárdultak, a porciókat ürítsük fagyasztózsákokba. 

Fontos tudnunk, hogy az így elkészített adagokat legfeljebb két hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban, így érdemes akkora mennyiséget előre elkészíteni, amennyi el is fogy a rendelkezésre álló idő alatt.

A kiolvasztásnál figyeljünk arra, hogy csak a várhatóan felhasznált mennyiséget helyezzük át a hűtő normál hőmérsékletű polcára. A kiolvasztást követően a püréket keverhetjük egymással vagy főtt hússal, joghurttal, illetve glutén tartalmú gabonával gazdagíthatjuk a hozzátáplálás aktuális szakaszának megfelelően.

 

Magaddal is törődj a hozzátáplálás alatt!

Ne keseredj el akkor sem, ha éppen nincs időd vagy kedved házilag készített csemegékkel bíbelődni! Tudod, boldog mama = boldog baba… ;) A kisbabád akkor is egészséges lesz, ha időnként bolti pürékkel vagy bébiételekkel táplálod őt.

Neked viszont kell egy kis extra gondoskodás! Fontos, hogy magaddal és a saját táplálkozásoddal is épp olyan gondossággal törődj, mint gyermekedével! Felejtsd el a meghagyott maradékok elpusztítását, a lopva-állva elfogyasztott vagy éppen kihagyott ebédeket, helyette te is egyél tápláló, izgalmas és finom falatokat gyermekeddel együtt! 

Ezzel nemcsak magadról gondoskodsz, hanem csemetéd étkezéshez kötődő egészséges viszonyát is támogatod, hiszen tudod: semmi sem olyan hatékony nevelési módszer, mint a gyermekeink számára általunk mutatott példa.