Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Darabos ételek bevezetése a kisbabák étrendjébe

Darabos ételek bevezetése a kisbabák étrendjébe

 

A szülők egyik legnagyobb félelme a hozzátáplálás kapcsán a fulladásveszély. Sokan aggódnak, hogy a darabos ételek bevezetése még túl korai a babának, ezért akár 9-10 hónapos korig is várnak a próbálkozással. Csakhogy a rágás és nyelés folyamatának elsajátítása idő- és energiaigényes feladat, melyet nem lehet megspórolni. Épp ezért nem érdemes sokáig húzni.

SPOILER ALERT! Mindegy, mikor kezdetek bele, az önálló étkezés elsajátításáig többszáz gyerekruhát mosol majd ki, több tucatszor nyeled majd a könnyeidet az egész lakást beterítő kétes állagú és színű trutyi láttán és egészen biztosan sokat fogtok nevetni. Az étkezés kaland, az evés öröm és egészség. Közelítsetek hozzá így ti is!

 

 

Miért fontos, hogy a gyerekek mielőbb megismerkedjenek a darabos ételekkel?

A darabos ételek különféle textúrákkal ismertetik meg kisbabádat, aki így egyre többet tapasztal meg a világból. A tapicskolás, az érintések, illetve az étel kézzel szájba helyezése lehetővé teszi a kéz-szem koordináció és végső soron az idegrendszerének fejlődését.

Mivel a babák a pépesítés-rágás folyamatát fogacskák nélkül, már az ínyükkel is képesek elvégezni, nem kell addig várni, míg megjelennek az első fogacskák! Ha a pici már tud ülni, ideje belevágni, hiszen a teljes és hibamentes folyamat megtanulása akár hónapokat is igénybe vehet. Hidd el, a fulladásveszély elkerülésére nem a darabos ételek megvonása, hanem a mielőbbi tudáselsajátítás a megoldás.

 

3 alapszabály a darabos ételek bevezetéséhez

A darabos ételek bevezetése során érdemes betartani néhány egyszerű szabályt akkor is, ha azok a szülők számára minimum kellemetlenséggel járnak.

 

1. Az első és legfontosabb, hogy soha ne hagyd egyedül gyermekedet evés közben! Állandó jelenléteddel biztosítod, hogy tényleg ne történjen semmi baj. 

2. Tanuld meg megkülönböztetni az öklendezést a fuldoklástól! Fuldoklásról akkor beszélhetünk, ha légvételt követően, a nyelés előtt, a gégefedő nem záródik teljesen. Ilyenkor a lenyelt falat ‘cigányútra’ megy, azaz a nyelőcső felső bejáratába kerül. Ha ez megtörténik, a babák ösztönösen megpróbálják felköhögni a légzést akadályozó falatot. 
Az öklendezés ezzel szemben teljesen normális és szükséges, ösztönszintű reakció, amire kizárólag akkor kerül sor, ha a falat a szájüreg hátsó harmadába kerül. Ezzel a reflexszel a gyerekek agya megakadályozza, hogy a későbbiekben fuldoklásra legyen szükség. Épp ezért nagyon fontos, hogy bármennyire rémisztőnek találod is a látványt, maradj nyugodt és magabiztos ahelyett, hogy megijesztenéd a babádat!

3. Ne rejts darabkákat a pürébe! Akkor a legvalószínűbb, hogy étkezés közben valami váratlan történik, ha anya cselezni akar. Mire gondolok? Amikor a pürésített ételbe apró darabokat keversz, azonban azok elsőre  láthatatlanok, akkor a kicsi pürére készül és a püré fogyasztásához ismert tudását használja. A nem várt darabkákra való reakciója azonban a köpködéstől a fuldoklásig többféle is lehet. Ha darabos ételt adsz a babádnak, azon látszódjon is, hogy a picinek ezúttal darabokkal lesz dolga!

 

 

A darabos ételek bevezetése lépésenként

Jó-jó, de hogyan juthatunk el a pempőktől addig, hogy a kicsi ugyanazt, ugyanúgy egye, ahogy a család többi tagja? A válasz egyszerű: idő, idő, idő, no meg egy kis gyakorlás.

1. lépés: Vonjuk be a babát a családi étkezésekbe! Te is azok közé az anyukák közé tartozol, akik egész nap a kicsi igényeire figyelnek és kutyafuttában kapnak be pár falatot? Elég ebből! Add meg a módját az étkezéseknek, ültesd a babádat is asztalhoz és engedd, hogy megfigyelje, te mit és hogyan eszel! A babák legtöbbször utánzásos módszerrel fejlődnek és az étkezésekkel sincs ez másként.

2. lépés: Engedjük, hogy egyedül is próbálkozzon az evéssel! A legtöbb anyuka ugyan nincs odáig a 0-24 takarítás gondolatától, érdemes hagyni pacsmagolni a kicsiket. Engedjük, hogy ő is próbálkozzon a pürékkel, így a darabos ételek fogyasztása már könnyebben fog menni!

3. lépés: Vágjunk bele! A darabosra pürésített ételek kóstolását bármikor elkezdhetjük, amikor a kicsi már betöltötte a 6. hónapot, képes önálló ülésre és jól megy neki a püréfogyasztás. Ezzel párhuzamosan próbálkozhatunk extrudált gabonarudakkal is, hiszen azok szinte olvadnak a szájban. (A golyókat viszont - különösen a kezdeti időszakban célszerű kerülni, mivel azok keményebbek és kisebbek, mint a rudacskák.)

4. épés: Jöhetnek az ételdarabkák! Nem kell várnunk, míg kibújnak az első fogacskák: a könnyen szétnyomhatóvá párolt, főzött vagy sütött zöldség- és gyümölcsfalatokkal máris próbálkozhatunk. És hogy honnan tudjuk, hogy elég puha-e a kínált falat? Ha két ujjunkkal könnyedén szét tudjuk nyomni őket, akkor a baba ínye is képes lesz megtenni ugyanezt.

5. lépés: Közös étkezések. Ha a baba már remekül boldogul a gyümölcsszeletekkel, krumplihasábokkal, borsószemekkel és kenyérkockákkal is, nincs mire várni, itt az ideje egy tálból csemegézni! (Persze csak a hozzátáplálási javallatok betartása mellett.)

 

Nem lehet elégszer mondani, hogy ezt a folyamatot nem szabad siettetni! Emellett fontos az is, hogy szülőként ne veszélyeket, hanem lehetőségeket lássunk magunk körül és megéljük a közös érkezések örömét.