Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
A tisztaság fél egészség? Tippek kisbabás szülőknek

A tisztaság fél egészség? Tippek kisbabás szülőknek

 

A kisgyermekes családok legfőbb ismérve, hogy a látszólagos őskáoszban is állandó a tisztaság. Különösen igaz ez a baba kúszó-mászó mozgásfejlődési szakaszára, amikor is szegény édesanyák nonstop takarítanak, hogy az érdeklődő csemete szája ne legyen örökké tele mindenféle oda nem illő szösszel, kosszal, hajszállal és porcicával.

De vajon lehet-e túl sokat takarítani, bababarátok-e a cicás-kutyás-baba arcképes tisztítószerek és mennyi az annyi, ha takarításról van szó? Tippek kisbabás szülőknek az otthon tisztaságának fenntartásához.

 

A látszat néha nagyon is csal

A marketingesek számára egyértelmű, hogy nincs jobb célközönség az első gyermekes szülőknél, hiszen ők még bármire költenek, ha úgy érzik, azzal jót tesznek a csemetéjüknek. Ráadásul mivel várhatóan újabb és újabb gyermekeket is vállalnak majd, visszatérő vásárlóvá nevelhetők. És hát valljuk be, anya és apa legyen a talpán, aki napjaink brutális információ-dömpingjében magabiztosan el tudja dönteni, mire is van szüksége a babának és a családnak tulajdonképpen.

Nem véletlen tehát, hogy a kisgyermekes családoknak szánt termékek piacán - különös tekintettel a mosó- és tisztítószerekre - erősen felülreprezentáltak a babás, állatkás, cicás-kutyás mintázatok. Ezek az bájos formák, pasztellszínek és lágy betűtípusok azt a benyomást keltik, hogy a termék kifejezetten gyermekeknek vagy gyermekes családoknak készült, ezáltal alkalmazásuk biztonságos és bababarát. Csakhogy ez a legtöbb esetben tévedés!

 

 

Mitől lesz bababarát a tisztítószer?

A valóban bababarát tisztítószerek legfőbb jellemzője, hogy természetes eredetű növényi alapanyagokból, környezetbarát módon, lehetőség szerint minimális szürkevíz előállítása mellett készülnek. Ez nemcsak azt jelenti, hogy nem, vagy csak minimális mértékben tartalmaznak tartósítószereket és illatanyagokat, illetve olyan veszélyes vegyszereket, mint a formaldehidek, a borátok, a foszfátok vagy a mikroműanyagok, hanem azt is, hogy kizárólag növényi alapú, természetes módon lebomló tenzideket tartalmaznak. 

Fontos kritérium továbbá, hogy a termékek receptúrája kiemelkedő tisztító hatást tesz lehetővé, valós megoldásként szolgál a gombákkal, baktériumokkal és fertőzésekkel szemben, ugyanakkor az előállítás során nem végeznek állatkísérleteket. Az ideális termék ugyanakkor dermatológiailag tesztelt, emellett újrahasznosított, újrafelhasználható vagy újrahasznosítható csomagolásban kerül a polcokra.

 

 

Hagyományos tisztítószerek használata

A zero waste tisztítószerek, a csomagolásmentes vagy papír csomagolású termékek népszerűsége egyre növekszik. Nem véletlenül! Az ecet, a nátrium-perkarbonát, a szódabikarbóna, a citromlé vagy a marhaepe szappan olyan sok százéves múltra visszatekintő tisztítószerek, melyek alkalmazása ma is ugyanolyan hatékony és egyszerű.

A nátrium-perkarbonát, vagy más néven folttisztító só nemcsak a ruhába ivódott makacs szennyeződések és kivehetetlen foltok ütőképes ellensége, hanem a rettegett fugatakarítás nagymestere is. A szódabikarbónánál szélesebb körben felhasználható tisztítószer egyszerűen nem létezik: kiváló súrolószer, mosó- és tisztítószer, alkalmas a hűtő szagtalanítására, a WC tisztítására, az odaégett edények megmentésére és a mosogatáshoz is. Igazi takarítási aduász, melyet bárki könnyedén beszerezhet. 

A mosószóda, a különféle ecetsavak és az idő még a legádázabb ellenségekkel szemben is felveszik a harcot, sőt sok esetben alapösszetevői a hasonló, lényegesen ismertebb termékeknek.

 

Milyen gyakran kell takarítani, ha kisbaba van a családban?

Jó hír az anyukáknak, akik az állandó önvád miatt folyton rosszul érzik magukat: ha nincs beteg a családban, akkor az egészséges immunrendszer és tisztaság fenntartásához bőven elegendő hetente egyszer kitakarítani a lakást a napi apróbb feladatok ellátása mellett.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a túl nagy tisztaság, a túlzásba vitt fertőtlenítés és az állandó felületi takarítás épp a célokkal fordított hatást vált ki: gyengíti az immunrendszert és csökkenti a baktériumokkal, illetve fertőzésekkel szembeni ellenállás képességét. Sőt! A túl erős tisztítószerek gyakori alkalmazása további veszélyeket is rejt magában, ugyanis hatásukra mind erősebb, ellenállóbb kórokozók fejlődhetnek ki az otthoni mikrokörnyezetben. Vagyis miközben tenni próbálunk családunk egészségéért, valójában a megbetegedések kialakulását segítjük elő. 

 

Járjunk el észszerűen és olvassuk el a tisztítószerekben található összetevők listáját, ismerjük meg az egyes termékekre vonatkozó ajánlásokat és próbáljuk ki a csomagolásmentes, illetve zero waste termékeket is!