Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK A MÁKOS-CITROMOSHOZ
- 80 g kókuszreszelék
- 20 g darált mák
- 4 evőkanál KITCHIN kókuszolaj (olvasztva)
- 3 evőkanál zsíros, legalább 20-22%-os kókusztejszín vagy kókuszkrém
- 4 evőkanál növényi szirup (pl. agavé vagy rizs, ízlés szerint)
- 1 evőkanál citromlé
- citromhéj (ízlés szerint)
HOZZÁVALÓK A PISZTÁCIÁSHOZ
- 80 g kókuszreszelék
- 20 g YUTTO hántolt natúr pisztácia darálva
- 4 evőkanál olvasztott KITCHIN kókuszolaj
- 2 evőkanál zsíros, legalább 20-22%-os kókusztejszín vagy kókuszkrém
- 4 evőkanál növényi szirup (pl. agavé vagy rizs, ízlés szerint)
- fél teáskanál vaníliakivonat
- A közepébe 1-1 egész pisztácia (opcionális) és darált pisztácia a hempergetéshez
MÁKOS-CITROMOS VERZIÓ ELKÉSZÍTÉSE
- 1A kókuszgolyók most két különleges változatban érkeznek, mindkét golyó remek választás, ha valami gyorsan elkészíthető, de egészségtudatos édességre vágyunk. A mákos-citromos golyók a frissességet és a tápláló energiát kínálják.
- 2Egy tálban összekeverjük a kókuszreszeléket, a darált mákot és a citromhéjat. Hozzáadjuk a növényi szirupot, a citromlevet, az olvasztott kókuszolajat és a kókuszkrémet, jól összekeverjük, amíg masszává áll össze. Formázás előtt hűtőben pihentetjük 10 percig. Nedves kézzel golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékben meghempergetjük.
PISZTÁCIÁS VERZIÓ ELKÉSZÍTÉSE
- 1A pisztáciás golyók a gazdag, enyhén sós ízvilágukkal varázsolnak el. Elkészítés: 10-15 perc.
- 2Összekeverjük a száraz hozzávalókat: a kókuszreszeléket és a darált pisztáciát. Hozzáadjuk az olvasztott kókuszolajat, a kókuszkrémet, a növényi szirupot és a vaníliát. Jól összedolgozzuk, amíg masszává nem áll össze.
- 3Formázás előtt pár percre a hűtőbe tesszük, majd kis golyókat formálunk belőle, ízlés szerint egy szem egész pisztáciát is tehetünk a közepébe. Darált pisztáciában vagy kókuszreszelékben meghempergetjük, hűtve tároljuk.
- 4Mentes Anyu tippje: „Ezek a pisztáciás kókuszgolyók nemcsak elképesztően finomak, hanem gyönyörűek is – igazi „Wow, ezt te készítetted?”-pillanatot hoznak, ha gasztroajándékba szánod őket. Hempergesd a golyókat váltakozva darált pisztáciába, kókuszreszelékbe és akár egy kevés ehető virágsziromba (például szárított rózsaszirom vagy búzavirág) – így minden darab egy kicsit más lesz, mégis harmonikusan mutatnak majd egymás mellett. Tedd őket apró papírkapszlikba vagy egy kis újrahasznosítható üvegbe, és köss a tetejére natúr spárgát vagy selyemszalagot.”
- 5Forrás: Mentes Anyu expressz szakácskönyve. Fotó: Nemes Gábor

Nemes Dóra (Mentes Anyu)
Nemes Dóra újságíró, szerkesztő és a Mentes Anyu-közösség megálmodója. Mindenekelőtt háromgyerekes anyuka.
