Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK A GOMBÓCOKHOZ
- 130 g köles
- 400 ml KITCHIN BIO kókusztej, light 13% zsírtartalommal
- 50 ml víz
- 50 g rizsdara
- 1 evőkanál nyers nádcukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű növényi szirup, édesítősze
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy egy kevés reszelt citromhéj (ízlés szerint)
- csipet só
HOZZÁVALÓK A MORZSÁHOZ
- kevés olaj (tetszés szerinti fajta)
- 50 g gluténmentes zsemlemorzsa
- fél teáskanál őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉS
- 1Ez a kölesgombóc idézi a tradicionális túrógombóc élményét, de teljesen mentes – a köles, a rizsdara és a növényi ital adja a krémes alapot, amit fahéjas pirított morzsával koronázunk meg. Családbarát, glutén-, tej- és tojásmentes, vegán, egyszerűen elkészíthető és rendkívül gazdaságos fogás. Elkészítési idő: 30 perc.
- 2A kölest alaposan átmossuk folyó víz alatt, majd egy lábasba tesszük, és összekeverjük a kókuszitallal és a vízzel. Hozzáadjuk a sót, az édesítőanyagot, a citromlevet és a vaníliát (vagy reszelt citromhéjat).
- 3Alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett főzzük kb. 10 percig, majd hozzáadjuk a rizsdarát, és készre főzzük (kb. 3-5 perc): amíg a köles teljesen megpuhul és krémes állagú masszát kapunk.
- 4A kész masszát langyosra hűtjük, közben elkészítjük a morzsát. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, a zsemlemorzsát összekeverjük a fahéjjal, és aranybarnára pirítjuk.
- 5A langyosra hűlt kölesmasszából nedves kézzel közepes méretű gombócokat formázunk, és megforgatjuk a fahéjas morzsában. Azonnal tálaljuk, kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt, lekvárt vagy (édesített) növényi „joghurtot” is.
- 6Forrás: Mentes Anyu expressz szakácskönyve. Fotó: Nemes Gábor

Nemes Dóra (Mentes Anyu)
Nemes Dóra újságíró, szerkesztő és a Mentes Anyu-közösség megálmodója. Mindenekelőtt háromgyerekes anyuka.
