Padlizsán lila, hazai

kb. 390 g

kb

 355 Ft 909 Ft/kg

Házhoz szállítás akár 90 percen belül

500+ vásárlónk veszi rendszeresen

Származási ország: Magyarország,
Tudtad?
Helyi termelők és vitathatatlan frissesség

Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.

Padlizsán lila, hazai

A padlizsán népies neve törökparadicsom, mely elárulja, hogy Magyarországra a török uralom idején érkezett meg. Nevezik még tojásgyümölcsnek is, ami pedig az alakjára utal - ez az elnevezés a német-angol megnevezés tükörfordítása. A padlizsán  értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, ennek ellenére energiatartalma alacsony. C- és B- vitaminokban,  illetve jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás is.Vérképző, vizelethajtó és gyulladásgátló hatással is bír.

Érdekessége

A Távol-Kelet egyes országaiban a nemiség jelképének  tartják, az arabok pedig egy történet alapján vágykeltő hatást is tulajdonítanak neki, és a szerelem almájaként tartják számon.

Termelői információ

Jászfényszarun folyamatosan fejlesztik és bővítik a saláta termesztést. Az általuk termelt salátafélék kizárolag GlobalGap tanusított termékek. A vetőmagok amelyekkel dolgoznak kizárolag GMO mentesek. November elejétől aprilis végéig fóliasátorban történik a termesztés, május elejétől novermber közepéig szabadföldi kultúrában.

Mottojuk a frissesség, aznapi szedés, aznapi szállítás.

Felhasználás

A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű.

  • kitűnő előételként 
  • salátákhoz
  • kirántva
  • rakottan
  • levesekbe
  • főzeléknek
  • töltve
  • párolva
  • padlizsánkrémként
  • köretként

*A kép illusztráció.

Recept javaslat

Töltött padlizsán

hozzávalók:

- 4 db kisebb padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 db paradicsom
- 1 db kaliforniai paprika
- 6 ek olívaolaj
- só
- bors
 

  1. A padlizsánjainkat megmossuk, a szárakat levágjuk. Hosszában vágjuk mindegyiket ketté. Sózzuk borsozzuk majd tedd félre.
  2. Közben a kétféle hagymát is meghámozzuk, felaprítjuk. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, felkockázzuk. Felforrósítjuk az olaj felét, megfonnyassztjuk rajta a hagymákat, majd hozzákeverjük a többi zöldséget, és néhány percig pároljuk. sózzuk és borsozzuk.
  3. A padlizsánt szárazra töröljük, megpirítjuk kissé a maradék felforrósított olajon. A szeleteket egymás mellé tesszük egy tűzálló tálba, rájuk halmozzuk a zöldséges keveréket, majd ráöntünk egy kevés vizet. Végül az egészet 180 fokon, kb. 20 percig sütjük.

Tárolás

Száraz, hűvös helyen, 5- 10 °C között tárolandó.

Forgalmazó

Iványi Zöldségkert Kft.


Termékinformációk

Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.