Navigáció kihagyása
  • Megérkezett a karácsonyi katalógusunk, amiben rengeteg inspirációt találsz és minden oldalon egy kis varázslat fogad. Lapozd végig és vásárolj be néhány kattintással! 

Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből

HOZZÁVALÓK A HALHOZ

  • 4 db FJORU MSC fekete tőkehalfilé (kb. 150-200 g egyenként)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma finomra aprítva
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított kapor
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • petrezselyem apróra vágva (tálaláshoz)

HOZZÁVALÓK A PÜRÉHEZ

  • 1 nagy konzerv KITCHIN zöldborsó (kb. 400 g, lecsöpögtetve)
  • 1 dl növényi krém ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • pici citromlé (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS

  • 1
    Egy gyors és tápláló halas fogás, ami úgy néz ki, mintha étteremből rendelted volna – pedig alig fél óra alatt az asztalra kerül. A fekete tőkehal markánsabb ízéhez tökéletesen passzol a friss citrom, a kapor és a krémes, fokhagymás borsópüré. Ha valami különlegeset szeretnél készíteni hétköznap is, ez a recept neked szól.
  • 2
    A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeveréses sütőnél 180 fokra). Egy kisebb tálban összekeverjük az olívaolajat a fokhagymával, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a sóval, a borssal és a friss aprított kapor felével.
  • 3
    A tőkehalfiléket leöblítjük, papírtörlővel szárazra itatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Bőségesen megkenjük a citromos-kapros keverékkel mindkét oldalukat.
  • 4
    A sütőbe toljuk, és kb. 18-20 percig sütjük, amíg a hal húsa fehér és könnyen szétszálazható (a filék vastagságától függően). A sütés utolsó 2 percében bekapcsoljuk a grillfunkciót, hogy enyhén megpiruljon a teteje.
  • 5
    Tálalás előtt megszórjuk a maradék kaporral és petrezselyemmel, citromszeletekkel díszítjük.
  • 6
    Ha még gyorsabban szeretnénk elkészíteni a halat, egy serpenyőben kevés olívaolajon, közepes lángon mindkét oldalán 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • 7
    A zöldborsót botmixerrel pürésítjük a növényi krémmel, a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vízzel vagy a konzerv levével krémesítjük.
  • 8
    Tálaljuk a sült halat a borsópürével, főtt rizzsel vagy kinoával, vagy egy friss, citromos rukkolasalátával.
  • 9
    A dietetikus tippje: „Rizzsel, diétának és ízlésnek megfelelő tésztával vagy akár kölessel, bulgurral, kuszkusszal is tálalhatod a ragut – ezek közül a basmati rizs kifejezetten jó választás. Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos fehér rizsé, azaz lassabban emeli meg a vércukorszintet, hosszabban tartó jóllakottságérzetet biztosít, és könnyen emészthető. Ha barna basmati változatot választasz, magasabb rosttartalma még inkább támogatja az emésztést és a vércukorszint stabilitását. Ideális opció lehet inzulinrezisztencia, prediabétesz vagy tudatos étrend esetén. Természetesen a hagyomá­nyos barna rizs és a „színes” (vörös, fekete stb.) rizsfajták is jó választást jelentenek, ha növelnéd a rostbeviteled.”
  • 10
    Mentes Anyu tippje: „A fekete tőkehal karakteresebb íze jól áll a citrusos és zöldfűszeres ízvilágnak. Ha fagyasztott filét használsz, mindig olvaszd ki és itasd le róla a nedvességet, így lesz igazán ropogós a kéreg!”
  • 11
    Forrás: Mentes Anyu expressz szakácskönyve. Fotó: Nemes Gábor
Nemes Dóra (Mentes Anyu)
Nemes Dóra újságíró, szerkesztő és a Mentes Anyu-közösség megálmodója. Mindenekelőtt háromgyerekes anyuka.

HOZZÁVALÓK A HALHOZ

HOZZÁVALÓK A PÜRÉHEZ