1 DARAB
Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ
- 1 kg bl 55 liszt
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 4 db tojássárgája
- 22.5 dkg vaj
- 22.5 dkg zsír
- 2.5 dl tej
- 12 g só
HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ
- 20 dkg füge
- 10 dkg datolya
- 5 dkg aranymazsola
- 1 dl tokaji aszú
- 5 dkg aszalt szilva
- 1 dkg fenyőmag
- 5 dkg dió
- 2 dkg pisztácia
- 3 dkg étcsokoládé
- Kevés vanília őrlemény
HOZZÁVALÓK A LÁNGHOZ
- 10 dkg cukor
- 4 db fogpiszkáló
HOZZÁVALÓK A DÍSZÍTÉSHEZ
- 4 db canelloni
- Szegfűszeg
- 20 dkg fehércsokoládé
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 db tojás a kenéshez
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE
- 1Öntsd a tejet egy keverőtálba, majd add hozzá a tojássárgákat. Morzsold bele az élesztőt, és keverd össze egy robotgéppel.
- 2Szitáld bele a lisztet, a sót és a porcukrot a tejes keverékbe. Kapcsold a gépet lassú fokozatra, és dagaszd néhány percig a tésztát. Közben apránként csipkedd hozzá a vajat, majd fokozatosan adagold hozzá a zsírt is, és keverd bele. Amikor ezzel elkészültél, emeld a dagasztógép sebességét, és dagaszd simára a tésztát.
- 3Tedd a tésztát lisztezett deszkára, és mérj ki belőle 50 dkg-ot a koszorúhoz. A maradékot tedd félre a díszítéshez. Helyezd a tésztát hűtőbe, és hagyd pihenni 1-2 órán át.
A TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE
- 1Pirítsd le külön-külön a magokat. A pisztácia felét tedd félre.
- 2Pürésítsd a fügét, majd add hozzá az apróra vágott datolyát, a borban áztatott aranymazsolát, a bor maradékát, a durvára vágott aszalt szilvát, az étcsokoládét, és ha szeretnél, kandírozott citrom- és narancshéjat is. Keverd össze ezeket a pirított magokkal, hogy egyenletes, gyurmaállagú masszát kapj.
- 3Nyújtsd ki a lehűtött tésztát 2-3 mm vastag téglalappá, majd egyenletesen oszlasd el rajta a fügés tölteléket. Tekerd fel a tésztát, és formázz belőle koszorút. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Verd fel a tojást, és alaposan kend le vele a koszorút. Hagyd meleg helyen kelni 30 percig.
- 4Amíg kel a tészta, készíts karamellt: forrósítsd fel a cukrot egy serpenyőben, hogy világos karamell keletkezzen. Fogpiszkálókra óvatosan formázz lángokat a karamellből, majd hagyd megdermedni.
A GYERTYÁK ELKÉSZÍTÉSE
- 1Olvaszd meg a fehércsokoládét vízgőz felett, majd temperáld: a csoki egyharmadát 45 fokra melegítsd, ezután add hozzá a maradék fehércsokit, és folyamatosan keverd, amíg visszahűl 32 fokra. A canellonikat forgasd meg a fehércsokiban, majd hempergesd meg kókuszreszelékben.
- 2A félretett tésztából formázz leveleket, és díszítsd fel velük a koszorút. Szurkáld meg óvatosan a tésztát, majd ismét kend le tojással. Sütőben, 180 fokon süsd a koszorút 30-35 percig.
- 3Amíg sül, formázz kis golyókat piros marcipánból, ezek lesznek a csipkebogyók. Szúrj szegfűszeget a széleikbe.
- 4Ha a koszorú kisült és kihűlt, díszítsd fel: kend meg finoman a levelek felületét a maradék fehércsokival, majd szórd meg a félretett pisztáciával. A koszorú négy sarkába fehércsoki segítségével rögzítsd a cannoli hüvelyeket, majd rétegezz fehércsokit a belsejükbe. Amikor megszilárdult, szúrd bele az égetett cukor lángokat, és helyezd el a csipkebogyókat is a koszorún.
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!