Vivino szolgáltatás értékelése

Balla Géza

Balla Géza Kadarka KOLNA 2022 14%

0,75 l
3 999 Ft 5 332 Ft/l

Házhoz szállítás akár 90 percen belül

100+ vásárló kedvence

Kategóriák:
Származási ország: Románia,
Tudtad?
Helyi termelők és vitathatatlan frissesség

Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.

A megjelenített évjáratot és alkoholfokot igyekszünk a legpontosabban feltüntetni, de mivel az évjáratváltások idején előfordulhatnak eltérések, így kérjük, vásárlás előtt érdeklődj az aktuális évjáratról az ügyfélszolgálatunknál, amennyiben ez szempont a termék kiválasztásánál.

Balla Géza-Kadarka Selection

Régóta termesztik a borvidékükön, ez a szőlőfajta tette híressé Ménest. Színe az átlagos kadarkáknál mélyebb tónusú, rubinvörös. Illatában- és ízében is gazdag fűszeres, vadvirágos és gyümölcsös aromák keverednek. Koncentrált cink tartalma növeli a férfierőt. Talán ez a tulajdonsága tette oly híressé Bécsben a XVIII.- XIX. században.

A Kadarka bőven termő fajta, azonban jelentős hozamkorlátozás mellett (kb. 5 tonnát szüretelhetünk hektáronként) igen magas minőséget ad.
Spontán erjesztéssel, ászokhordós érleléssel készült vörösbor.
A Válogatás/Selection borcsalád ettől az évjárattól a KOLNA nevet viseli.
A kolnák Ménes egyedi építményei voltak.
Ezek a kisebb-nagyobb épületek, melyek a présházaktól a fényűző villákig változó méretekben utcasorokba rendeződve lepték el a dűlőket a 19. századig, Ménes, Arad-hegyalja örökségének részét képezik mai napig. A közel kétezer kolna úgy tartozott Méneshez, mint a kadarka, az aszú, a sötét bíborszínű vörösek, a sziklás dombok, a vulkanikus altalaj, a mikroklíma. A terroir emberi oldalát jelképezik. 
A kolna szerb eredetű szó, és bár a nevet viselő építmények néhány kivétellel eltűntek az idők folyamán, a kifejezés mai napig él a helyiek nyelvhasználatában, és csakis a régióban használatos. Hasonlóan egyedi ez a kifejezés, amilyen egyediek az itt születő borok

  • Száraz vörösbor.
  • 14%-os alkoholtartalmú.
  • 2018-as évjáratú.
  • Erdélyi bor. 
  • Nehezebb, fűszeres és magyaros ételek mellé ajánljuk.

Termékinformáció

Fogyasztásra kész.

Termelői információ

120 hektáros szőlőbirtokuk 80%-án kék, 20%-án fehér szőlőt termesztenek, pincészetük 8000 hl-es tárolókapacitással rendelkezik.
Filozófiájuk szerint elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyeznek előtérbe. Legismertebb fehérboruk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a 2008-ban telepített Furmint. Vörösborok közül méltán népszerű a Kadarka, a Kékfrankos és 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka.

A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon. Emellett természetesen világfajtákból, a fehérek közül Rajnai Rizlingből és Sauvignon Blancból, a vörösek közül pedig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból is készítenek borokat, melyek gyakran házasításokban jelennek meg.

Tárolás

Száraz, hűvös helyen. 

Biztonsági figyelmeztetés

Gyermekek elől elzárva tárolandó.

Forgalmazó

Budapest Bortársaság Kft
1112 Budapest, Kőérberki út 36.


Termékinformációk

Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.

Összetevők

kadarka

Tápérték: 100 g

Energia kJ/ kCal
Zsír g
amelyből telített zsírsavak g
Szénhidrát g
amelyből cukor g
Fehérje g
g
Élelmi rost g

Allergének

Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok
Kérjük, hogy fogyasztás előtt minden esetben ellenőrizd az allergén összetevőket a termék csomagolásán.