Vöröskáposzta, lédig

kb. 2,19 kg

kb

 1 641 Ft 749 Ft/kg

Házhoz szállítás akár 90 percen belül

40+ vásárlónk veszi rendszeresen

Származási ország: Németország, Hollandia,
Tudtad?
Helyi termelők és vitathatatlan frissesség

Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.

A vöröskáposzta vagy lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség. Télen-nyáron kapható, aránylag olcsón, mégsem  fogyasztjuk rendszeresen. Íme néhány info, tipp és tuti vöröskáposzta recept, amely segíthet az étrendünk megreformálásában..

Tápértékek

Magas az A, K, B és C -vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Különösen magas C-vitamin tartalma (a zöld káposztának a hatszorosa!) antioxidáns hatású. A vöröskáposzta csírája nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba. A vöröskáposzta kalória tartalma 31 Kcl/100gr, szinte teljesen zsírmentes.

Élettani hatások

  • Nyersen segíti az emésztést és bélműködést, tisztítja a beleket. A népgyógyászatban régóta használják székrekedés és gyomorfekély ellen.
  • Serkenti az immunrendszert.
  • Antocionin tartalma serkenti az agyműködést, Alzheimer megelőzésre is hatásos.
  • Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
  • 36 különböző rákellenes vegyületet tartalmaz – glukozinolát tartalma csökkenti a gyomor-, bélrákok kockázatát, míg az ösztrogén-metabolizáló indole  3  carbinol kémiai hatóanyag csökkenti a mellrák kockázatát.
  • Enyhíti a köszvényes és reumás fájdalmakat.
  • Lassítja a bőr öregedését, szépíti a bőrt.
  • A vöröskáposzta csíra gyógyítja a gyomorfekélyt, tisztítja  a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést, serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladáscsökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését.

Vásárlás-tárolás

  • Mivel Magyarországon is terem – vásároljunk tudatosan, azaz elsősorban magyar termékeket!
  • Élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válasszunk, amelyek külső levelei ne legyenek fonnyadtak. Minél kisebb a káposztafej, annál zsengébb és édesebb a levele.
  • Tároljuk hűvös helyen (pl kamrában, pincében, hűtőszekrényben) – de ne túl sokáig, ugyanis minél tovább tároljuk, annál többet csökken a vitamintartalma.
  • Torzsáját csakis felhasználást előtt távolítsuk el!

Felhasználás

  • A vöröskáposzta fogyasztható nyersen és főzve is, a magyar konyhában legnépszerűbb párolva.
  • Legegészségesebb azonban nyersen fogyasztva, különösen a torzsában van sok tápanyag, amit általában eldobunk, pedig nagyszerű rágcsálnivaló lehet.
  • A vöröskáposzta ideális alapanyag saláták készítéséhez. Majonézzel vagy joghurttal elkeverve remek salátát alkot, továbbá vékonyan legyalulva fantasztikus kiegészítője lehet egy zöldsalátának.Vékonyan reszelve kimondottan passzol hamburger, kofta mellé. Csírája rászórható salátákra, sült zöldségekre, sült húsokra.
  • A magyar konyhában a párolás a legnépszerűbb felhasználási mód, azonban általában ez a káposzta puhára való szétfőzését jelenti. A párolt káposzta sokkal egészségesebb ropogósan (al dente), amely érdekes kiegészítőkkel remek köret lehet liba és kacsa sültek, vadételek, mellé (párolt vöröskáposzta receptek alul). Főzéskor, pároláskor adjunk hozzá ecetet, különben színe kékre változik.
  • Vöröskáposztából készíthetünk levest, főzeléket is – vagy kiegészíthetünk vele zöldséges egytálételeket.
  • A lilakáposzta savanyúságok és chutney (fűszeres lekvár) készítéséhez is remek alapanyag lehet.

Tárolás

Száraz, hűvös helyen, 5-10°C között tárolandó.


Termékinformációk

Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.