• Kedves Kiflis! A pünkösdi ünnepnapokon kicsit megpihen a kiszállításunk, hogy keddtől újult erővel és emelt kapacitással támogassunk a bevásárlásban. Előrendelést viszont már most is fogadunk!
Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Csak tésztát eszik a gyerek? Így tedd változatosabbá az ebédjét!

Szinte minden kisgyermek életében eljön az az időszak, amikor csak egy-két ételt eszik szívesen. Az ilyen történetekben persze soha nem valami zöldség kapja a megtisztelő szeretetet, hanem nagyon gyakran a tészta. Sok szülő esik ilyenkor kétségbe, pedig komoly aggodalomra - sok esetben - nincsen ok. De lássuk csak, miért is részesíti sok gyermek előnyben a tésztát, és hogyan tehetjük ezt az időszakot mégis változatosabbá?

Mi állhat a tészta rajongás hátterében?

A kicsik édes és magas keményítőtartalmú élelmiszerek iránti lelkesedése bizony evolúciós eredetű: ezek az összetevők ugyanis a legmegfelelőbbek a fejlődő szervek és a gyorsan növekvő agy számára. Bár sok szülő úgy dönt, hogy - így, vagy úgy - korlátozza a szénhidrátokat a gyermek étrendjében, ez általában nem ajánlatos, hacsak nem egészségügyi okokból, egészségügyi szakember kérésére, és annak szigorú kontrollja mellett történik mindez.

 

Hogyan tehetjük változatosabbá gyermekünk étkezéseit?

Ha szinte csak tésztát hajlandó enni a drága csimotánk, akkor bizony a sokszínű étkezés elsőre hatalmas kihívásnak tűnhet. Ugyanakkor innen is nézhetjük a dolgot: van egy aduász a kezünkben, hiszen tudjuk, hogy a tésztával viszonylag kevéssé lőhetünk mellé!

Ahelyett hát, hogy megpróbáljuk tiltani gyermekünket a túl sok tésztától, (ezzel frusztrációt okozva a napi étkezésben), sokkal jobb ötletnek tűnhet, ha kipróbálunk más, nem búza alapú alternatívákat is!

Kezdjük mindjárt az én nagy kedvencemmel, a vöröslencse tésztával!  A vöröslencséről érdemes tudni, hogy 100 grammja 25g fehérjét, 11g rostot, 41mg kalciumot, 7,6mg vasat és 72mg magnéziumot tartalmaz. Ezek mind egytől egyig rendkívül hasznosak alkotóelemek egy fejlődésben lévő szervezet számára, így mindenképpen érdemes a szeretett búzatésztát hetente legalább egyszer erre az alternatívára lecserélni! Természetesen ahhoz, hogy a magasnak mondható vastartalomból, minél több hasznosulni tudjon, fontos, hogy C vitaminban gazdag zöldséget vagy gyümölcsöt kínáljunk mellé gyermekünknek. (Lehetőleg olyat, amelyet szívesen elfogyaszt!)

Egy másik kiváló opció lehet a hajdina tészta. A hajdina értékes vitaminforrás és antioxidáns, mivel a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza. Élelmirost tartalma magas, felhasználási módja sokoldalú. Furcsa módon nem annyira íze, mint inkább a tészta sötét színe, ami elsősorban eltér a sima tésztától, de mindenképpen megéri próbálkozni a menübe való beépítésével.

A fentiek persze csak néhány példa, rajtuk kívül még rengeteg - gyakran gluténmentes - alternatíva állhat rendelkezésünkre: a kölestészta rostokban gazdag opció, a quinoa tészta tele van vitaminokkal, a csicseriborsó tészta pedig remek lehetőség, hogy kicsit több hüvelyest csempésszünk gyermekünk étrendjébe.

Természetesen nemcsak a tészták alapanyagával, hanem a rájuk kerülő szószokkal is bőszen kísérletezhetünk, és így már egy igazán változatos menüt varázsolhatunk hétről hétre az asztalra!

Sok esetben a zöldségek, húsok is jobban csúsznak, ha a hőn szeretett tészták között bújnak meg, ezért soha ne adjuk fel a próbálkozást soha ne féljünk újdonságokat kipróbálni, hiszen ezzel csak változatosabbá, gazdagabbá, kiegyensúlyozottabbá tehetjük gyermekünk étkezését.