Tökös krémleves pirított kenyérkockával
Vidám színe mellett rengeteg tápanyaggal és vitaminnal örvendeztetheted meg magad egy tálnyi krémes tökös levessel. Elkészítheted bármilyen tökfélével, cukkinivel és a díszítésnek is csupán a fantáziád szab határt. Tökéletesen passzol hozzá a pirított kenyérkocka de akár a kockára vágott bacon is. Vegán verzióját növényi tejszínnel készítsd.
Hozzávalók (4 személyre):
1 közepes méretű tök meghámozva és felkockázva (kb .1 kg)
4-6 közepes méretű burgonya (esetleg édesburgonya) felkockázva (kb. 80 dkg)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
Só, bors ízlés szerint
2 dl főzőtejszín (növényi verzióhoz krémes kókusztejszín)
Tálalási tippek:
Bacon kockák
Kockára vágott kenyér olívaolajon megpirítva
Pirított tökmag, napraforgó
Csírák (pl. hagymacsíra)
Elkészítés:
-
Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már közel aranybarnára sült, add hozzá a fokhagymát is és pirítsd további 1-2 percen keresztül.
-
Add a lábasba a kockára vágott tököt és burgonyát, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje és fűszerezd ízlés szerint.
-
Főzd puhára a zöldségeket (kb. 20-40 perc), majd keverd hozzá a tejszínt és turmixold krémesre.
-
Tálald a kiválasztott feltéttel.