Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Spárgás rizottó

Spárgás rizottó

Mennyiség: 4 adag

 

Hozzávalók:

  • 6 szál spárga
  • 250 g rizottó rizs
  • 100 g hűtött vaj
  • 30 g hámozott mogyoróhagyma
  •  8 evőkanál olívaolaj
  • 80 ml száraz fehérbor
  • 80 g finomra reszelt parmezán
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A hideg és szilárd vajat vágd kockákra és tedd vissza a hűtőbe. Vágd fel nagyon apróra a mogyoróhagymát.
  2. 1,2 liter vizet forralj fel, és tedd félre.
  3. A hámozott spárgáról vágd le a „fejét” és tedd félre. A spárgaszár alsó 2 centiméterét vágd le, és dobd ki, arra nem lesz szükség. A spárgát ezt követően vágd fel 0,5 cm vastag karikákra.
  4. Melegíts fel 3 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg benne a mogyoróhagymát.
  5. Add hozzá a rizottó rizst folyamatos keverés mellett; ha az edény falára ragad, szedd le fakanállal. Add hozzá a fehérbort és forrald fel folyamatos keverés mellett.
  6. A főzési hőfokot csökkentsd a felére, add hozzá a spárga-karikákat, egy kevés sót és körülbelül 100 ml vizet: pont annyit, amennyi ellepi a rizst. Folyamatos keverés mellett addig főzd, míg forrni kezd.
  7. Amikor a víz már majdnem felforrt, adj hozzá még egy kis vizet: pont annyit, hogy ellepje a rizst. Forrald fel újra addig, míg belül kemény, kívül puha lesz a rizs állaga. Körülbelül 16-20 percre lesz szükség ehhez. Keverd össze gyakran!
  8. Ha megfőtt a rizs, húzd le az edényt a tűzről, szórd bele a parmezánt és a vajkockákat, majd adj hozzá 3 evőkanál olívaolajat.
  9. Amint a rizottó állaga besűrűsödött, egy kis meleg vízzel higítsd ízlés szerint. Addig keverd, míg kellemesen sűrű rizottó állagát eléri. Só és bors hozzáadásával hagyd állni további 1 percig. Keverd össze újra.
  10. A spárgafejeket hosszában vágd félbe. Melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, add hozzá a spárgafejeket és 1,5 percig folyamatosan kevergetve pirítsd meg. Húzd le a tűzről, sóval és borssal ízesítsd, majd a rizottó tetején tálald.

 

TIPP

Az olasz rizottó készítése abban különbözik a magyar elkészítésétől, hogy a rizst kevésbé főzik meg: ha a belseje kicsit keményebb marad, akkor sokkal könnyebben emészthető készétel a végeredmény. Ha főzés közben túlságosan kiszáradna, vízzel puhítható.

A mogyoróhagymáról érdemes tudni, hogy amint „izzadni kezd”, vagyis pirításkor kifényesedik, elkezd barnulni és sötétedni. Ízvilága tökéletesen illik a rizottóhoz, érdemes kipróbálni!