Spárga hollandi mártással
Mennyiség: 4-6 adag
Hozzávalók a spárgához:
- 1,5 kg fehér spárga
- 500 g zöld spárga
- 120 g porcukor
- 1 evőkanál só
- Egy kevés citromlé
- Burgonya vagy fehér kenyér köretként, ízlés szerint
Hozzávalók a hollandi mártáshoz:
- 200 g vaj
- 3 tojássárgája
- 2 evőkanál fehér borecet
- 4 evőkanál száraz fehérbor
- 1 evőkanál citromlé
- ízlés szerint frissen őrült bors
- só
A hollandi mártás elkészítése
- Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, majd tedd félre
- A tojássárgáját egy rozsdamentes lábasban vagy üvegedényben keverd el vízzel és sóval.
- Az ecetet és a fehérbort keverd össze egy edényben, majd adj hozzá frissen őrölt borsot. Forralj fel belőle 2 evőkanálnyit, és folyamatos keverés mellett add hozzá a tojássárgáját.
- Forralj annyi vizet, amennyi 2 centiméteres magasságban terül el a lábasban, majd tedd le takarékra a gázt. A tojássárgáját úgy tartsd fölé, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe, és habverővel addig keverd, míg kellően besűrűsödik. Ha elkészült, tedd félre.
- Fokozatosan add hozzá a forró vajat a tojássárgájához, és folyamatosan keverd össze. Eleinte inkább csepegtetve, aztán lehet folyatni is. Adj hozzá citromlevet és sót ízlés szerint.
A spárga elkészítése
- A fehér spárga fás részét hámozást követően távolítsd el. A zöldet nem szükséges meghámozni, elegendő levágni a leveleit a szárról. A fehér és a zöld spárgát külön-külön kösd csomóba.
- Egy magas falú edényben forralj fel 3 liter vizet a porcukor és ízlés szerinti só hozzáadásával. Tedd bele a spárgát: a zöldet 5, a fehéret 10 percig szükséges főzni, hogy megpuhuljon. Főzést követően helyezd őket előmelegített tányérra, és bontsd fel a csomót. A hollandi mártás egy részét öntsd rá. A mártás többi részét külön tálald egy kis tálban.
- Főtt burgonyával vagy fehér kenyérrel a legfinomabb!
TIPP
Hámozd meg a spárgát burgonya- vagy spárgahámozóval. Kezdd a „fejénél”. A fás rész eltávolításához nem lesz szükséged késre: ha meghajlítod a spárgát, a fás résznél fog eltörni. Érdemes a letört részeket is félretenni, mert levesben nagyon finom összetevő.
A spárga fejét főzéskor érdemes kihagyni a vízből: a főzővíz ne lepje el teljesen a spárgát, csak a főzés legutolsó 1 percében engedd a víz alá, hogy az is megpuhuljon.