• Kedves Kiflis! A pünkösdi ünnepnapokon kicsit megpihen a kiszállításunk, hogy keddtől újult erővel és emelt kapacitással támogassunk a bevásárlásban. Előrendelést viszont már most is fogadunk!
Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Rumkalauz

Rumsorozatunkban megismerjük e különleges ital készítését, típusait és fajtáit, és az is szóba kerül, hogy mitől jó egy rum. Virtuálisan ellátogatunk több földrészre és számtalan országba. Most azt is megtudhatod, hogy milyen alapanyagokból készülnek a legkiválóbb rumok és hogyan érlelik, palackozzák őket. Tarts velünk a rumok különleges világába!

A rumot a cukornád frissen préselt levéből vagy melaszból (a cukornád feldolgozása során keletkező melléktermék, amely még elegendő cukrot tartalmaz a rumkészítéshez), élesztő segítségével erjesztik. Alkoholtartalma általában 38 – 54 százalék közé esik, de készítettek már 80 százalékos rumot is. Az alapanyagot magas hőmérsékleten erjesztik, és ha a lepárlómester jónak ítéli meg az erjesztett lét, akkor lepárolják (desztillálják). Bizonyos esetekben ízesítik a származási ország tipikus fűszereivel, vagy akár gyümölccsel is. A párlatot pedig pihentetés után palackozzák, vagy akár hosszú éveken át fahordóban érlelik, mielőtt palackba kerülne. Jó tudni, hogy sok olyan fehér rum is létezik, amiket érlelnek, és utána átszűrik faszénen.

Három nagy stílust tudunk megkülönböztetni, amelyek jelentősen összefüggenek azzal, hogy ki, vagy kik gyarmatosították az adott területet, ahol a rum készül.

Az angol ajkú szigetek és államok a sötétebb, testesebb, fűszeresebb, aromásabb rumjaikról ismertek, ahol a melasz jellegzetes aromája és a hosszú erjesztési idő (magas észtertartalmú rumok) nagyobb befolyással van az ital karakterére. Ide tartoznak a Jamaicáról, Bermudáról, Trinidad és Tobagoról, Barbadosról, valamint Brit-Guyanáról származó rumok. Itt jobban elterjedtek az üstlepárlók, amelyek szintén segítik, hogy ízben gazdagabb rumot fogyasszunk.

Rum Hampden 8 éves (0,7l, 46%)

A 8 éves Hampden a jamaikai ősi "stinking rums", azaz jellegzetes illatú, magas észtertartalmú rumok méltó örököse, érett gyümölcsök, fűszerek és fenolok finom keveréke. Intenzív íze és nagyon jellegzetes aromái hiteles, természetes hangulatot adnak neki.

 

Rum Plantation XO 20th Anniversary (0,7 l, 40%)

A Plantation XO 20th Anniversary 12 és 20 év közötti barbadosi rumokból lett megalkotva. A barbadosi érlelés után (8-10 év), további 2-10 évet pihentették Franciaországban, különböző hordókban (új készítésű fehértölgy, bourbon és Ferrand konyakos).

 

Rum Plantation Pineapple (0,7 l, 40%)

Ezt a rumot hihetetlen komplexitás jellemzi: banán, citromhéj, fűszerek, nyomokban füst és jelentős mennyiségű ananász kavalkádja. A feldarabolt ananászt egy hétig áztatják Three Stars rumban. Egy másik adag ananászt pedig Original Dark rumban áztatnak 3 hónapig. A két külön, ananásszal ízesített italt összeöntik és további 3 hónapig házasítják a hordókban.

 

Rum Plantation 3 Stars (0,7 l, 41,2%)

A Plantation 3 Stars három szigetről származó rumok keveréke: Trinidad (2, illetve 3 évig érlelt rumok), Barbados (érleletlen rum), Jamaica (érleletlen és öreg rum). Különlegessége, hogy az átszűrt rumhoz öntenek még érleletlen és egy kevéske 10 éves pot still (rézüstös) jamaicai rumot is.

A spanyol ajkú országokban az édesebb, mézes, karamellás könnyű rumok vannak jobban elterjedve. Guatemala, Kuba, Panama, Dominikai Köztársaság, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela rumjainak nagy része ezek közé tartozik. Erre a stílusra a gyors erjesztés (12-24 óra) és az oszlopos lepárló használata jellemző. Talán a legkönnyebben fogyasztható és befogadható rumok innen származnak. Kezdő rumfogyasztóknak, a rumokkal ismerkedőknek mindenképpen ezt a stílust ajánljuk! 

Érdemes megemlíteni a solera érlelési eljárást is, amely ezen rumokra jellemző. Lényege a következő: a bodegákban (raktárakban), ahol az érlelés zajlik és a hordók egymásra vannak pakolva, minden évben a legalsó, padlón (spanyolul suelo, innen az elnevezés) lévő hordóból palackoznak le egy bizonyos mennyiséget, a felette lévő hordóból visszapótolva, így haladva egészen a legfelső sorig, amelybe minden évben friss párlatot tesznek.

Diplomático Exclusiva (0,7 l, 40%)

Gyümölcsös sütemény, rumos-mazsolás jégkrém, kókusz, szárított gyömbér, fahéj és szegfűszeg kavalkád, de kiérződik a sült banán is a vaníliával és a mézeskaláccsal. Gazdag és telt, nagyon szerethető rum.

 

Diplomatico Mantuano (0,7 l, 40%)

A Diplomatico Mantuano olyan rumokat is tartalmaz, amelyeket 8 évig érlelnek. Ettől egészen érett és sima lesz, nagyszerűen fel lehet használni koktélokban, de magában is bátran fogyasztható.

 

Rum Pampero Aniversario (0,7 l, 40%)

A Pampero 1938 óta létező rummárka. Az Aniversario egy nagyon ízletes, kiegyensúlyozott rum, telt, gyümölcsös és egészen sima, bársonyos lecsengéssel. Könnyen fogyasztható rum.

 

Rum Millonario Solera 15 Especial (0,7 l, 40%)

Igazán zamatos és kiváló rum Peru északi részéről, a bőség földjéről. A gondosan válogatott alapanyagoknak, a körültekintő erjesztésnek, lepárlásnak, érlelésnek és a régi és új technikák kombinálásának köszönhetően egészen egyedi, különleges karakterrel bír.